- Nauka -

NASA objavila borbu protiv neprijatelja br. 1 u svemiru

Osim nedostatka gravitacije i visoke radijacije, život u svemiru otežavaju i mnoge druge stvari koje mogu ubiti čoveka. Sada NASA ispituje još jednog potencijalnog neprijatelja: gljive!

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

Rezultati studije koja je objavljena u ponedeljak u žurnalu “Microbiome“ pokazuju da ako ljude smestite u zatvorena staništa, koja bi jednog dana mogla da budu korišćena na Mesecu ili na drugim planetama poput Marsa, možete dati podsticaj zajednici gljiva.

“Dokazali smo da se razvoj gljivica menjao otkako su ljudi u tim staništima prisutni“, kaže koautor studije i istraživač NASA dr Kasturi Vanketesvaran. – “Gljive mogu preživeti i u najsurovijim uslovima, kao što su pustinje, pećine i slično. Stoga su one štetne po one koji narušavaju to stanište ili ga menjaju.“

Venkatesvaran se nada da će istraživanje zajednica gljiva van Zemlje doprineti razvoju tehnologije i strategije protiv potencijalne pretnje za astronaute koji će u budućnosti nastaviti da ispituju svemir.

Nauka

Srbija dobila prvi Institut od nacionalnog značaja

Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Time je Srbija, po ugledu na najrazvijenije države koje odavno prepoznaju koncept nacionalnog instututa, dobila novu vrstu istraživačke ustanove gde se obavljaju prioritetna, vrhunska istraživanja i koncentrišu istraživački napori koji mogu da odgovore na ključne društvene izazove.

Nauka ponedeljak 12.02. 11:06 Komentara: 4

"Kako je fizika dobra kad uzmeš telefon, a ovamo 'Zemlja ravna'"

Istorijski podvig Ilona Maska, odnosno njegove kompanije Spejs X, koja je u svemir poslala automobil marke Tesla raketom “falkon hevi” koja može da prenese dvostruko veći teret od svake druge, bila je glavna vest svetskih medija prošle nedelje. Da li će Ilon Mask zainteresovati mlađu generaciju za nauku, ali i kako opravdati zabrinjavajuće veliki broj teoretičara zavera u Srbiji za B92 govori fizičar doc dr Boža Nikolić sa Fizičkog fakulteta.

Nauka ponedeljak 12.02. 10:28 Komentara: 159
strana 1 od 156 idi na stranu