Ako izaberete ovu vrstu labradora treba da znate da žive kraće

Ako razmišljate da udomite ili kupite labradora, ova studija može uticati na to kojeg da izaberete. Nova istraživanja su otkrila da čokoladni labrador retriveri imaju znatno kraći životni vek od svojih crnih i žutih kolega. Istraživači sa Kraljevskog veterinarskog koledža proučavali su 33.320 retrivera labradora u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Subota, 05.06.2021.

08:49

Ako izaberete ovu vrstu labradora treba da znate da žive kraće
Foto: Printskrin/TV Prva

Analiza je otkrila da je prosečni životni vek čokoladnih labradora samo 10,7 godina - 1,4 godine kraći od crnih ili žutih. Tim je takođe otkrio da su čokoladni labradori podložniji infekcijama uha, sa 23,4 odsto pogođenih, u poređenju sa samo 17 odsto žutih laboratorija i 12,8 odsto crnih laboratorija.

Profesor Pol Mekgrevi, koautor studije, rekao je:

"Odnosi između boje dlake i bolesti mogu odražavati nehotice posledice uzgoja određenih pigmentacija. Budući da je boja čokolade recesivna kod pasa, gen za ovu boju mora biti prisutan kod oba roditelja da bi njihova štenad bila čokolada. Uzgajivači koji ciljaju ovu boju mogu zato imati veću verovatnoću da se razmnožavaju samo između labradora koji nose gen čokoladnog kaputa. Može biti da rezultujući smanjeni genski fond uključuje veći udeo gena pogodnih za uho i kožu", prenosi petmagazine.rs.

Istraživači se nadaju da će nalazi pomoći odgajivačima i veterinarima da pristupe prioritetima za rešavanje zdravstvenih problema unutar rase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: