Šta je uzrok i koji su prvi simptomi dijabetesa? VIDEO

Dijabetes tip 2 smatra se veoma podmuklom bolešću, više od 400 miliona ljudi u svetu boluje od trajnog povišenog šećera krvi.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2023.

18:57

Šta je uzrok i koji su prvi simptomi dijabetesa? VIDEO
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Šta je uzrok, koji su prvi simptomi dijabetesa i kako normalno živeti sa ovom bolešću? Dijabetes tip 2, poznat i kao šećerna bolest, hronična je bolest koja se javlja kada telo ne može pravilno da koristi insulin ili ga pankreas ne proizvodi dovoljno.

Kao rezultat toga, šećer u krvi se povećava iznad normalnih vrednosti, što, ako se ne tretira na vreme, može da izazove niz zdravstvenih problema, kao što su: oštećenje vida ili nerava, srčana oboljenja, moždani udar, čak i koma.

Ukoliko se visina nivoa šećera u krvi ne kontroliše i ne reguliše odgovarajućom terapijom i aktivnostima, osoba koja ima dijabetes tip 2 može da dovede sebe u stanje hiperglikemije tj. povišenog šećera u krvi.

S druge strane, prekomerna ili neadekvatna terapija za dijabetes tip 2 može da prouzrokuje hipoglikemiju, stanje sniženog šećera u krvi.

Oba stanja mogu da budu vrlo opasna po zdravlje, te ćemo u ovom tekstu da ih detaljnije objasnimo i predstavimo neophodne korake kako bi „normalan šećer“ u krvi bio održan. Današnji gosti emisije 150 minuta bili su doktor Srđan Popović i Slavica Veljković koja boluje od dijabetesa. Evo šta su oni rekli na temu dijabetesa.

"Dijabetes je neka vrsta epidemije, ne samo kod nas, već svuda u svetu. U Srbiji je registrovano oko 700.000 dijabetičara, i ako mislimo da na svakog registrovanog postoje još tri neregistrovana, onda o milionskom broju govorimo. Reč je o podmukloj bolesti, koja svoje manifestacije ispoljava kroz hronične komplikacije. U jako stresnom vremenu živimo, i svi ti kontraleguratorni hormoni se javljaju u stresu, počev od kortikosterioda pa nadalje. Sve to svima diže šećer", kaže doktor Srđan Popović.

Šta je još rekao kao i šta je sa nama podelila Slavica Veljković, poslušajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: