Zdravlje

Petak, 08.09.2023.

12:01

Novo dostignuće naučnika: Uz pomoć svinja otvorili put za "proizvodnju” organa za doniranje

Tim koji predvodi Liangxue Lai sa Instituta za biomedicinu i zdravlje, objavio je studiju u naučnom časopisu Stem Cell

Izvor: Jutarnji.hr

Novo dostignuće naučnika: Uz pomoć svinja otvorili put za
Foto: Profimedia

Naučnici sa Instituta za biomedicinu i zdravlje, u kineskom gradu Guangdžou, uspeli su da iz svinjskih embriona razviju bubrežno tkivo sa pretežno ljudskim ćelijama, otvorivši tako put za "proizvodnju” organa za doniranje.

Tim, koji predvodi Liangxue Lai sa ovog instituta za biomedicinu i zdravlje, objavio je studiju u naučnom časopisu Stem Cell.

Njihov rad je zavisio od "isključivanja“ gena SIKS1 i SALL1 u embrionima uz pomoć Crispr/Cas – alata koji se često opisuje kao genetske makaze.

To znači da embrioni nisu razvili bubreg svinje i da je nastao procep u koji se stvara tzv. "pluripotentne" ljudske matične ćelije iz pupčane vrpce.

Ovako razvijeni bubrezi sadržali su više od trećine svinjskih ćelija, što može dovesti do odbacivanja u slučaju transplantacije, rekli su naučnici, koji naglašavaju da proceduru tek treba unaprediti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: