Zdravlje

Ponedeljak, 10.07.2023.

17:00

Uspeh srpskih lekara: Obavljena prva transplantacija bubrega u Tiršovoj

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj obavljena je prva transplantacija bubrega, a tim hirurga predvodili su stručnjaci iz Londona.

Izvor: Tanjug

Uspeh srpskih lekara: Obavljena prva transplantacija bubrega u Tiršovoj
Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Transplantacija je izvedena desetogodišnjem dečaku, a organ je donirala njegova majka. Načelnik odeljenja hemodijalize Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Brankica Spasojević rekla je za Tanjug da dečaku sada sledi potpuno novi život.

"Trenutno smo svi srećni, jer je transplantiran naš dugogodišnji pacijent, dečak koji ima deset godina, koji se razboleo pre sedam godina i koji je pet godina proveo na peritoneumskoj dijalizi. On ima sreću, i mi zajedno sa njim, da ima živog donora. Njegov kvalitet života će biti neuporedivo bolji u odnosu na svih ovih pet godina provedenih uz aparat za dijalizu, brojne kontrole, gomilu lekova koje pije i sada sledi jedan potpuno novi život kome se svi radujemo", rekla je Spasojević.

Operaciju je izveli hirurzi iz Londona Nikos Kesaris i Joanis Lukopulos, kao i srpski hirurg Vlada Radlović.

Direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Siniša Dučić podsetio je da je dolazak hirurga iz "Grejt Ormond Strit" bolnice iz Londona organizovao Republički fond za zdravstveno osiguranje i iskazao zahvalnost Fondu i državi.

"Ono što je dobra strana jeste i što deca neće morati da idu van naše zemlje da budu transplantirana, a i roditelji su tu. Naši hirurzi, anesteziolozi i nefrolozi na licu mesta uče, a pored toga dogovor je i da odlaze na dalju edukaciju u Englesku", izjavio je Dučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

18 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: