Zašto često ne možemo da se setimo šta smo sanjali?

Način na koji se formiraju naši snovi ostao je tajna u naučnim krugovima. Danas znamo da naš mozak konstruiše snove iz naših sećanja koja su prisutna u svakodnevnom životu, kao i od dubokih podsvesnih materijala.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2022.

21:28

Zašto često ne možemo da se setimo šta smo sanjali?
Foto: Olena Yakobchuk/Shutterstock

Nedavna sećanja kombinuju se sa informacijama koje smo prikupljali poslednjih godina, sećanjima, traumama, emocijama i osećanjima, i stvaraju se tajanstveni, ponekad apsurdni snovi.

Naš um noću putuje na određena mesta ili odabere određene uspomene, boje, glasove, prizore ili ljude. I dok se neki ljudi često sete svojih snova, drugi imaju problema s tim.

Razlozi zašto se ne sećamo snova su mnogobrojni, od stresa do brzog buđenja.

Stres

Istraživanja su pokazala da stres ne samo da narušava i skraćuje REM fazu spavanja, već i povećava broj buđenja tokom noći. I jedno i drugo mogu da vam otežaju pamćenje onoga što ste sanjali.

Ishrana

Važno je izbegavati hranu koja remeti san, poput masnih i prženih obroka, začinjenih jela, citrusnog voća, ali i gaziranih pića.

Trauma

Trauma je slična stresu, ali mnogo intenzivnija. Ona zna lako da dovede do nesanice, ali i do potpunog suzbijanja prisećanja snova u nastojanju da se što pre zaborave bolne noćne more.

Stimulansi

Preporuka je da pre spavanje izbegavate kofein, nikotin, alkohol i marihuana, jer sve to remeti san. Iako se čini da, recimo, alkohol doprinosu bržem ulasku u san, on zapravo remeti spavanje u drugoj polovini, noći kada dolazi do varenja tog alkohola.

Određeni lekovi

Kako kaže stručnjak za spavanje, profesor NYU Žan-Luj Žerarden: „Određeni lekovi mogu da utiču na REM ciklus spavanja ili da podstaknu noćne more".

Poremećaji spavanja

Sve od nesanice, pa do apneje u snu i narkolepsije može negativno da utiče na REM ciklus spavanja.

Prebrzo buđenje

Prema psihologu i stručnjaku za snove Rubinu Najmanu, prebrzo buđenje možda da utiče na to da zaboravite šta ste sanjali. On kaže da je period neke vrste ošamućenosti, vanrednog hibridnog stanje u kom se budite iz sna, odlično za prisećanje onoga što ste sanjali.

Neobraćanje pažnje

Autor i stručnjak za lucidno sanjanje Robert Vagoner spomenuo je jednom prilikom da neke ljude jednostavno više zanima šta su sanjali nego druge. A ako vas nešto ne zanima, na to nećete ni obraćati pažnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: