Antikovid pilula kompanije Merk efikasna, ali ne za sve

Antikovid pilula koju je razvila kompanija Merk (Merck) je efikasna za lečenje virusa, ocenila je Američka agencija za lekove (FDA) u preliminarnom izveštaju objavljenom danas, ali je ipak preporučila da je ne koriste trudnice.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: SHutterstock/FAst Speeds Imagery
Foto: SHutterstock/FAst Speeds Imagery

Ova objava data je uoči sastanka stručnjaka FDA zakazanog za 30. novembar, kada će biti procenjene preporuke za odobravanje ovog leka, nazvanog molnupiravir, za hitnu upotrebu.

Ako bude odobren, lek će predstavljati veliki napredak u borbi protiv pandemije i omogući će da se dosta lako umanje ozbiljni oblici bolesti.

U svom izveštaju FDA ocenjuje da je molnupiravir efikasan kod pacijenata obolelih od kovida 19 i koji su pod rizikom odlaska u bolnicu.

FDA ipak predlaže da odbor ne preporuči upotrebu ovog leka za trudnice ocenivši da nema nikakva klinička potvrda gde je dobrobit leka veći od rizika u tom segmentu populacije.

Merk je zatražio dozvolu za upotrebu leka na osnovu kliničke probe koju je sproveo sa partnerom Ridžbek Bajoterapjutiks (Ridgeback Biotherapeutics) kod osoba sa lakim do umerenim slučajevima kovida-19 i sa najmanje jednim otežavajućim faktorom rizika. Osobe su dobile lek u roku od pet dana posle prvih simptoma.

Stopa hospitalizacije ili smrtnosti kod osoba koje su dobile lek bila je 7,3 odsto u odnosu na 14,1 odsto kod onih koje su dobili placebo. Ni jedan smrtni slučaj nije konstatovan kod osoba koje su dobile molnupiravir, u odnosu na osam smrtnih slučajeva u drugoj grupi.

Rezultati su bili dovoljno ubedljivi da je nezavisni odbor za nadzor podataka, uz konsultacije sa FDA, odlučio da prevremeno prekine probu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu