Testiraju novi lek protiv kovida - ovaj se udiše

Biotehnološka kompanija Apeiron iz Beča započela je studiju u Austriji o primeni mogućeg leka protiv bolesti kovid 19 sa aktivnim sastojkom APN01. Lek će primiti 40 zdravih učesnika studije inhalacionim putem.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Numstocker
Foto:Shutterstock/Numstocker

Predviđeno je da se ubuduće pacijenti koji su zaraženi ili pripadaju rizičnim grupama leče na isti način u ranom stadijumu bolesti. Rukovodilac studije je farmakolog Markus Cajtlinger sa Medicinskog univerziteta u Beču.

APN01 je biotehnološki proizveden angiotenzin konvertujući enzim 2 (rhACE2) koji je razvio Jozef Peninger, suosnivač kompanije Apeiron, zajedno sa svojim kolegama. Virus SARS-CoV-2 treba da se veže sa rastvorljivi enzim APN01 umesto za receptore ACE2 ljudskih ćelija koji patogenu služe kao prolaz u organizam.

Cilj je da se virus blokira i spreče upalni procesi u plućima.

Foto:PR
Foto:PR

U prvoj fazi studije učesnici će primiti različite doze leka putem inhalatora. Na taj način će se pre svega proveriti bezbednost i prihvatanje leka kao i maksimalna doza za primenu, navodi se u saopštenju kompanije.

U SAD je sprovedena druga faza studije o intravenskoj primeni APN01 u kojoj je učestvovalo 1.600 osoba.

Primena leka inhalacionim putem od strane pacijenta bi mogla da se upotrebi u ranoj fazi bolesti.

"Time bi se snizili troškovi i smanjili rizični kontakti sa medicinskim osobljem", izjavila je Romana Gugenberger iz upravnog odbora kompanije za istraživanje i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu