Oksford studija potvrdila: Pušači češće umiru od kovida 19

Pušači imaju 60 do 80 odsto veće šanse da budu primljeni u bolnicu ako se zaraze koronavirusom, a takođe i češće umiru od kovida 19, ukazuju podaci.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

21:42

Default images
Foto: Shutterstock/Gegham Davtyan

Studija sprovedena na Oksfordu u suprotnosti je sa istraživanjem objavljenim na početku pandemije koje sugeriše da bi pušenje moglo pomoći u zaštiti od virusa. To istraživanje je kasnije povučeno nakon što je otkriveno da su neki od autora imali finansijske veze sa duvanskom industrijom.

Druge studije o tome da li je pušenje povezano sa većim rizikom od težeg oblika kovida 19 dale su nedosledne rezultate.

Jedan od problema je što je većina ovih studija bila posmatračke prirode, što otežava utvrđivanje da li je pušenje uzrok povećanog rizika ili je krivo nešto drugo. Na primer, važan faktor je i da pušači češće dolaze iz siromašnijih slojeva.

Doktorka Ešli Klift sa Univerziteta u Oksfordu i njene kolege su se oslanjali na zdravstvene kartone lekara, rezultate testova na koronavirus, podatke o prijemu u bolnicu i potvrde o smrti kako bi identifikovali povezanost pušenja i kovida od januara do avgusta 2020. godine.

Koristili su i podatke 421.469 učesnika ranije britanske Biobank studije – za sve njih je takođe analiziran genetski sastav.

U poređenju sa onima koji nikada nisu pušili, sadašnji pušači imali su 80 odsto veće šanse da budu primljeni u bolnicu i znatno veću verovatnoću da će umreti ako se zaraze. Dr Klift i njen tim koristili su tehniku nazvanu Mendelska randomizacija, a posebno su uzeli u obzir genetske faktore koji povećavaju verovatnoću da će neko biti pušač ili da će mnogo pušiti.

Ta tehnika je ukazala vezu na između pušenja i lošijih ishoda kovida 19, otkrivši da je genetska predispozicija za pušenje povezana sa 45 odsto većim rizikom od infekcije i 60 odsto većim rizikom od prijema u bolnicu.

Genetska predispozicija za "teško" pušenje bila je povezana sa dvostruko većim rizikom od infekcije; petostruko većim rizikom od prijema u bolnicu i desetostruko većim rizikom od smrti od virusa, otkrio je tim.

"Naši rezultati snažno ukazuju na to da je pušenje povezano sa rizikom od razvijanja težeg oblika kovida, kao što utiče na veći rizik od srčanih oboljenja, različitih vrsta raka i svih onih drugih stanja za koja znamo da je su povezana s pušenjem. Tako da bi sada mogao biti dobar trenutak za ostavljanje cigareta i prestanak pušenja", rekla je dr Klift, a prenosi "Guardian".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: