Infektolog naznačio zašto će nam biti potrebna redovna revakcinacija FOTO

Gotovo je izvesno da će vakcinisanima biti potrebna treća doza, ispituje se uveliko i kombinovanje vakcina različitih proizvođača, ali ono što je za sada nejasno je to, na koliko će biti neophodno da se dobija nova doza kako bi se osigurala zaštita od težih oblika obolevanja od kovida. Pošto, kako se od početka pretpostavljalo, a kasnije i pokazalo, vakcine i ne mogu da nas zaštite da uopšte ne obolimo.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Preofesir dr Nožić Foto: B92.net
Preofesir dr Nožić Foto: B92.net

Pročitajte još:

Duži interval između dve doze Fajzera rešenje za delta soj

I Australija odobrila Fajzer za decu

Kombinovanje vakcina ne može da škodi, preporuka za 3. dozu

Profesor dr Darko Nožić kaže za B92.net da uvođenje treće doze apsolutno ima smisla jer on i sad ima pacijente koji su potpuno vakcinisani i dobijaju bolest čak i toliko tešku da mu dolaze pacijenti sa upalom pluća.

"Vakcine štite oko šest meseci, može da bude i kraće. Baš sam pre neki dan imao mladog pacijenta od 45 godina koji je kompletno revakcinisan u martu i poslao sam ga u bolnicu. Kad sam zvao bolnicu, rekli su mi da je na kiseoniku", rekao je infektolog dr Nožić iz klinike "Bel medik".

Kako su u toku ispitivanja za tri različite vakcine, kombinovanje različitih doza takođe, dodaje on, ima smisla i biće odobreno.

"Kao i u medicini, bolje je koristiti više lekova koji deluju na razne načine, tako da to pije vodu pogotovo zbog novih opasnijih sojeva."

Prema njegovim informacijama, do sada je detektovano osam slučajeva obolelih od delta soja, ali veruje da ih ima više.

"Treba to virusološki ispitivati da se vidi tačan broj. On će sigurno da prevlada."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu