Odredba da smo svi donori - neustavna VIDEO

Nacionalni dan donora ustanovljen je zarad podsticanja svesti o potrebi zaveštanja organa, kojima se spasavaju životi. Međutim,ove godine obeležen je sa nikad lošijim podacima.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 07.06.2021.

14:00

Odredba da smo svi donori - neustavna VIDEO
Foto: Profimedia

Zbog pandemije su u Srbiji skoro sve transplantacije obustavljene, a uz sve to, Ustavni sud je doneo odluku da je odredba Zakona o transplantaciji iz 2018. godine, u kojoj je navedeno da smo svi donori ukoliko se ne izjasnimo suprotno tokom života, neustavna.

Slavica Obradović je potpredsednica Udruženja "Zajedno za život" i jedna je od 40 pacijenata u Srbiji koji čekaju na transplantaciju jetre. Ona čeka punih sedam godina. Zastoj je nastao u početku kada se nisu radile transplantacije, a onda kada je program krenuo, važio je samo uz potpisivanje donorskih kartica, ona čeka i dalje.

"Podaci koje smo dobili nisu ohrabrujući, nije se dogodila nijedna transplantacija od početka pandemije, praktično iz predostrožnosti a čak i mogućnost prenosa sa donora na pacijenta, zbog toga je bilo zaustavljeno. Međutim, epidemija je nastavljena i mi pokušavamo da nastavimo program, u ovoj godini je urađena samo jedna transplatacija jetre", izjavio je za TV Prva Svetozar Putnik, kardiohirurg i direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS u Beogradu .

Mit je da se transplantacija uzima samo sa pokojnika i da se telo skrnavi prilikom izvođenja intervencije.

"Kada pričate o transplantaciji bubrega, ona se radi već godinama, ali ja sam kardiohirurg i radim samo transplantacije srca sa tela preminule osobe i to je jedina mogućnost, sa živih osoba možete samo bubrege da presadite", rekao je Putnik.

"Predrasuda je da se skrnavi telo tokom transplantacije organa, to je tema koja je napravljena da bude jedna od kontroverznijih, a zapravo je to jedna standardna medicinska procedura koja se obavlja u svetu i dugačka je 50 godina. Ovom procedurom je spašeno stotine hiljada života i kod nas u zemlji je pomogla ne samo ljudima koji su dobili organe, nego i porodicama, da se vrate u svoje normalno životno okruženje."

"Postoje određeni kriterijumi, pogotovo za transplantaciju srca, poput opšteg stanja organizma i nekih parametara, prevashodno infektivnih i sistemskih obolenja, koji se ispituju pre nego što dođe do transplantacije. Onda se ti kriterijumi ispituju i nakon toga se donosi zaključak da li je srce preminulog u dobrom stanju", potvrdio je Putnik.

Postoje izrazito jasni medicinski protokoli koji se poštuju tokom transplantacije i oni su deo jedne standardizovane medicinske procedure.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: