Radi se na vakcini druge generacije protiv koronavirusa

Vakcina protiv koronavirusa druge generacije mogla bi biti proizvedena i odobrena još tokom ove godine, ocenjuje nemačko Udruženje farmaceutskih istraživača (VFA).

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2021.

09:21

Radi se na vakcini druge generacije protiv koronavirusa
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

"Niz proizvođača i instituta rade na vakcinama, koje bi bile delotvorne protiv novih sojeva, protiv kojih vakcine prve generacije pružaju samo slabu zaštitu", saopštila je VFA.

U proizvodnji nove vakcine slede se tri strategije, od kojih je prva jačanje imunizacije, time što se imunitet povećava snažnijim aktiviranjem antitela.

Druga strategija je imunizacija protiv takozvanih "spajk proteina", koji se nalaze na spoljnom oklopu koronavirusa, a treća je imunizacija i protiv drugih sastojaka koronavirusa, na primer, takozvanog, nukleokapsida.

Naime, centralni deo virusa se sastoji od proteinskog oklopa i nukleinske kiseline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: