Nije Vedrana Rudan jedina, vakcinisano 4.000 stranih državljana u Srbiji: Uskoro i druga doza

U Srbiji se do sada vakcinisalo više od pola miliona građana, tačnije 513.652, a prema najavama nadležnih, od sledeće nedelje počinje davanje druge doze vakcine protiv koronavirusa. Ono što je podiglo veliku prašinu u Srbiji je informacija da se književnica iz Hrvatske Vedrana Rudan vakcinisala u našoj zemlji pre nekoliko dana.

Zdravlje

Izvor: B. Gigoviæ Grubiæ/S. Vasiæ

Četvrtak, 04.02.2021.

14:33

Nije Vedrana Rudan jedina, vakcinisano 4.000 stranih državljana u Srbiji: Uskoro i druga doza
Foto: Tanjug/Tara Radovanoviæ

Ona međutim nije bila jedina. Naime, već danima se u medijima i na društvenim mrežama govori o tome da se strani državljani vakcinišu u Srbiji i da su pojedini za to platili čak 70 evra. Prvo su navodno dolazili građani Crne Gore, a sada i Makedonije.

"Kad sam ja bila pozvana u Srbiji, nije mi bilo na kraj pameti da postoje ljudi koji nemaju šansu da se vakcinišu. Ja sam stekla taj utisak, i dalje mislim da je tako, da bilo ko u Srbiji ako želi, da može da se vakciniše“, naglasila je Vedrana Rudan, odgovarajući na kritike da se ona kao strana državljanka u Srbiji vakcinisala, a da ima građana Srbije koji još nisu primili prvu dozu.

Ona će, po svemu sudeći, kroz nekoliko nedelja, opet posetiti Beograd kako bi dobila i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Od ukupnog broja vakcinisanih u Srbiji, želju da se upravo u našoj zemlji i zaštiti protiv koronavirusa izrazilo je i oko 8.000 stranaca, izjavio je za Tanjug direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

"U Srbiji rade i žive stranci, i imaju pravo da budu vakcinisani, ali po prioritetima koje je definisala država, i oni do sada čine tek oko 0,8 odsto ukupno vakcinisanih", naveo je Jovanović.

Jovanović je naveo da je sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv kovida 19 napravljen tako da preko portala mogu da se prijave i državljani Srbije, stranci sa boravištem, pa čak i stranci koji nemaju boravište u Srbiji, jer je namera bila da se u sistemu prate svi mogući potencijalni građani koji žele da se vakcinišu.
Foto: Tanjug/Tara Radovanoviæ
"Do sada se više od 8.000 stranaca prijavilo, a vakcinisano je oko 4.000 njih, što je svega 0,8 odsto od ukupnog broja vakcinisanih do sada", podvukao je Jovanović, te istakao da bez obzira na to da li se radi o državljanima Srbije ili strancima, "za vakcinaciju se pozivaju svi prema kriterijumima koje je propisao Institut Batut".

Objašnjava da su prvi prioritet zdravstveni radnici i stariji od 75 godina, zatim starosna grupa građana od 65 do 74 godine, oni koji imaju višestruka oboljenja, prosvetni radnici...

"Stranci rade ovde, žive ovde i imaju prava da budu vakcinisani, ali po prioritetima kako je to država Srbija definisala", rekao je Jovanović.

Komentarišući navode pojedinih medija da stranci dolaze u Srbiju i da se vakcinišu za 70 evra, on je rekao da je to "apsolutno nemoguće" i da je takva informacija pogrešna i kvari sliku o "vrhunski odrađenoj proceduri vakcinacije".

"Podatak da 0,8 odsto građana koji su do sada vakcinisani predstavljaju stranci dovoljno govori o tome", rekao je on i istakao da je vakcinacija u Srbiji besplatna.
Foto: Tanjug/Tara Radovanoviæ
Govoreći o imunizaciji hrvatske književnice Vedrane Rudan u Srbiji, koja je izazvala polemiku na društvenim mrežama, Jovanović je rekao da svi koji su se prijavili preko eUprave, a koji obavljaju neku delatnost u Srbiji, bez obzira na to da li su državljani Srbije ili nisu, mogu biti pozvani na vakcinaciju, u odnosu na grupu prioriteta kojoj pripadaju.

"Građani ne treba da strepe, vakcina ima dovoljno i svi će dobiti poziv. Sistem koji je Vlada Srbije uspostavila je objektivan, a građani se pozivaju u skladu sa njihovim izborom vakcine, ali i na osnovu kriterijuma koje su propisali Institut Batut i Ministarstvo zdravlja", rekao je Jovanović.

Portal B92.net opet je pokušao da sazna detalje kada je reč o broju vakcinisanih stranih državljana u Vladi Srbije, kao i od državnog sekretara Ministarstva zdravlja Mirsada Đerleka, ali odgovore nismo dobili.

Pitali smo i čuvenu srpsku doktorku, ekspertkinju za imunologiiju Anu Gligić šta misli o vakcinaciji stranih državljana u Srbiji i ko treba da ima prioritet, na šta je ona odgovorila:

"Pretpostavljam da je to što su dozvoli strancima da se vakcinišu stvar politike i da ne žele da se kvari ravnoteža u odnosima i politici. A drugo, zar biste odbili da vam dođe pet Francuza i kaže 'mi bismo da se vakcinišemo?' Ja ne bih mogla", rekla je pomirljivo, uz osmeh doktorka Gligić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: