Ministar Lončar objašnjava da li vakcine utiču na plodnost VIDEO

Iako je vakcinacija u Srbiji sve masovnija, i dalje postoje građani koji su protiv vakcine. Jedna od aktuelnih dilema je da li vakcine utiču na plodnost i potomstvo, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da nije tačno da oni koji žele porodicu ne treba da se vakcinišu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2021.

18:55

Ministar Lončar objašnjava da li vakcine utiču na plodnost VIDEO
Printskrin/ TV B92/ arhiva

Više od jednog veka, vakcine nam pružaju zaštitu od zaraznih bolesti, a retko ko je sumnjao u sastav i značaj vakcina. Danas je drugačije. Na svakom koraku mogu se čuti različita mišljenja, pa i nedoumice o uticaju vakcine na potomstvo.

Ministar Zlatibor Lončar apeluje na ljude u Srbiji da ne veruju u stvari koje nisu potkrepljene činjenicama.

"Država, resorna ministarstva, vlada, predsednik, znači prvi bi mi izašli i rekli da postoji neki problem, da vakcina može da izazove neke posledice ili da nije dobro da je primi neko", kazao je Lončar.

Neki bi rekli da cela situacija sa koronom utiče i na sklapanje brakova. Iako je to individualna stvar, budući mladenci uglavnom jedva čekaju da otpočnu zajednički život.

"Ne razumem da je neko kod mame ili tate jer se nisu venčali. Ljubav ne čeka potpis da bi se pokazala i slično. Mladima poručujem, slobodno živite zajedno i pravite decu i sve drugo, ne treba vam za to potpis matičara i svadba, pokloni mogu poštom da stignu", kazao je Lončar.

Struka kaže da je neophodno dostići odgovarajući nivo vakcinacije kako bi se sprečio rizik od daljeg obolevanja ljudi. Suzbijanje epidemije sigurno će umanjiti i strahove budućih roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: