Zdravlje

Subota, 30.01.2021.

15:58

Dve vakcine iz SAD manje efikasne protiv južnoafričkog soja

Dve nove vakcine protiv korona virusa koje su razvile američke kompanije "Novavaks" i "Džonson i Džonson" su manje efikasne protiv mutiranog soja poreklom iz Južne Afrike, pokazalo je kliničko ispitivanje.

Izvor: Tanjug

Dve vakcine iz SAD manje efikasne protiv južnoafričkog soja
Foto: depositphotos, Observer

Podaci istraživanja pokazuju da su vakcine koje su ove dve kompanije razvile znantno manje efikasne u sprečavanju zaražavanja korona virusom među dobrovoljcima u Južnoj Africi gde je široko rasprostranjen novi mutirani soj u poređenju sa drugim zemljama u kojima je on manje zastupljen, prenosi Gardijan.

"Novavaks" je prijavio da rezultati druge faze kliničkih ispitivanja dobijeni u četvrtak pokazuju da je vakcina oko 50 odsto efikasna u sprečavanju pojave kovid 19 među ljudima u Južnoj Africi. Prema rezultatima poslednje faze ispitivanja koja je sprovedena u Velikoj Britaniji, vakcina "Novavaksa" bila je efikasna do 89,3 odsto.

"Džosnon i Džonson" je u petak saopštio da je vakcina koju je kompanija razvila 66 odsto efikasna, sudeći po obimnim ispitivanjima koja su sprovedena na tri kontinenta.

U SAD vakcina je pokazala efikasnost od 72 odsto, gde je južnoafrička mutacija prvi put registrovana ove nedelje, a u Južnoj Africi svega 57 odsto, gde je novi soj činio 95 odsto svih slučajeva korona virusa obuhvaćenih ispitivanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: