Imunitet od ruske vakcine 3-4 meseca, ali će smanjiti smrtnost

Tzv. lagana vakcina protiv koronavirusa, odnosno unošenje samo jedne od dve komponente vakcine u organizam, štitiće od infekcije tri ili četiri meseca, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Ginzburg za TAS.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 18.12.2020.

09:46

Imunitet od ruske vakcine 3-4 meseca, ali će smanjiti smrtnost
Foto: depositphotos, valuavitaly

"Očekuje se da će imunitet biti formiran za tri nedelje. Neće trajati dugo, mislim da će, nažalost, trajati tri ili, u najboljem slučaju, četiri meseca", rekao je Ginzburg.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao novinarima nakon godišnje konferencije za štampu da naučnici mogu da razviju "laganu" verziju vakcine protiv novog koronavirusa sa kraćim trajanjem delovanja, što će, međutim, omogućiti da se vakciniše znatno veći broj ljudi.

Prema Ginzburgu, efikasnost vakcine biće oko 85 odsto, možda čak i manje za starije ljude.

"Međutim, ispuniće svoju glavnu funkciju, a to je smanjenje broja teških slučajeva i hospitalizacija, bez obzira na starost pacijenata", rekao je on.

"To će biti jednokomponentna vakcina i koristiće se prvenstveno u zemljama s visokim mortalitetom, gde je smrtnost potrebno brzo smanjiti uz pomoć vakcine, ali po cenu kraćeg efekta. Dakle, biće neka vrsta kompromisa", nastavio je ruski naučnik.

Ginzburg je dodao da se vakcina može isporučiti u druge zemlje ili proizvesti na licu mesta po ruskoj tehnologiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: