Zdravlje

Ponedeljak, 14.12.2020.

16:03

Indija: Među obolelima od korone pojavila se teška infekcija

Ozbiljna gljivična infekcija otkrivena je kod pojedinih pacijenata obolelih od koronavirusa u indijskom Ahmedabadu, ali i kod onih koji su se nedavno oporavili od kovida 19.

Izvor: Tanjug

Indija: Među obolelima od korone pojavila se teška infekcija
Foto: Depositphotos/peshkova

Prema pisanju lista Tajms of Indija, oftalmolog Part Rana je rekao da je otkriveno pet slučajeva ove infekcije kod pacijenata, a navedeno je da je reč o mukormikozi - retkoj, ali opasnoj gljivičnoj infekciji, koja se prenosi vazdušnim putem ili preko kože, ali ne može da se širi među ljudima i životinjama.

Mukormikoza uglavnom pogađa ljude koji uzimaju lekove koji smanjuju otpornost organizma da se bori protiv patogena i smrtnost od nje je oko 50 odsto.

Simptomi uključuju curenje i krvarenje nosa, bol u stomaku, nemogućnost pokretanja očne jabučice i probleme sa plućima. Dva pacijenta su već preminula, dok su dva pacijenta izgubila vid, a peti pacijent je u kritičnom stanju.

Pre koronavirusa, mukormikozi je trebalo 15 do 30 dana inkubacije, ali posle pojave kovida 19, inkubacija traje dva do tri dana.

Infektolog Atul Patel, koji je ranije upozorio da postoji opasnost od ozbiljnih infekcija usled koronavirusa, rekao je da su u Indiji dosad registrovali 19 slučajeva mukormikoze među pacijentima koji su se oporavili od korone u prethodna tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: