Važni saveti: Kako da ojačate imuninet tokom zime

Rasprostranjeno verovanje da masti u ishrani samo štete organizmu nije tačno, jer one mogu ojačati imuni sistem u zimskom periodu, smatra ruski doktor.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2020.

13:13

Važni saveti: Kako da ojačate imuninet tokom zime
Foto: depositphotos/patrick.daxenbichler

"Sada je imunitet veoma aktuelna tema. Kako bi se održao dobar imunitet, neophodno je unositi masti životinjskog porekla", rekao je lekar i gastroenterolog Nikita Harlov za Sputnjik.

On je objasnio da je od njih izgrađena sluznica koja štiti telo od virusa, uključujući i kovid 19. Savetovao je da se u jelovnik uvrste guščja, goveđa ili svinjska mast, kao i mast medveda i dabra.

"Najsigurnije i najzdravije su životinjske masti. Mogu se jesti u razumnim količinama. Omega-3 masnoće su na drugom mestu po sigurnosti, a to su riblje ulje i ulje jetre bakalara. Ove masti su takođe i korisne, ali brzo oksidiraju, tako da ne mogu da se kuvaju", naveo je Harlov.

Doktor je rekao da je telo mnogo manje prilagođeno biljnim mastima, a transmasti je nazvao apsolutnim zlom. Pojasnio je da je čak i kod najsigurnijih masti neophodno poštovati normu i uravnoteženo ih konzumirati sa ugljenim hidratima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: