U laboratoriji "Vatreno oko" smanjen broj uzoraka, ali je više pozitivnih VIDEO

U aprilu ove godine, u jeku borbe sa koronavirusom, u okviru Kliničkog centra Srbije otvorena je laboratorija "Vatreno oko" u kojoj može da se testira i do 2000 uzoraka na kovid 19.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

16:44

U laboratoriji
Foto: Printskrin/Prva TV

To je bila donacije Kine Srbiji. Ta laboratorija sada dnevno obradi između 700 i 800 uzoraka.

"Na dnevnom nivou poslednjih nedelju, dve primamo značajno manje uzoraka nego u prethodnom periodu jun i jul, ali je broj pozitivnih u tom broju uzoraka nešto veći nego pre dve-tri nedelje", konstatuje dr Snežana Jovanović, direktorka službe za mikrobiologiju KCS za "150 minuta".

Kako je objasnila, po prijemu uzoraka vrši se njihova inaktivacija, što znači da se stavljaju na 56 stepeni C 30 minuta, posle čega virus više nije infektivan.
Nakon toga se uzorci do dalje obrade stavljaju u frižider i stalak sa uzorcima se prebacuje kroz vratanca koja se nazivaju pas boks i u laboratoriju 3, gde je treći nivo bezbednosti i svi zaposleni nose ličnu zaštitnu opremu (skafandere, dva para zaštitnih rukavica). U četvrtoj laboratoriji se radi aplikacija i dobija rezultat.

"Od prijema treba pola sata za inaktivaciju, nakon toga obrada sat i po do dva u sobi broj 3 i sat i po u sobi 4."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: