Kako tačno deluju zaštitne maske? Možda će vam nakon ove ilustracije biti jasnije

U nekoliko koraka opisao je efektivnost nošenja zaštitnih maski na licu pod naslovom "Šta tačno maska čini?".

Izvor: slobodnadalmacija.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/NatashaFedorova
Foto: Depositphotos/NatashaFedorova

Britanski mikrobiolog, dr Ričard Dejvis pokazao je ilustracijama na Tviteru kako tačno maske funkcionišu u doba širenja koronavirusa.

"Blokira respiratorne kapljice koje dolaze iz usta i grla", odgovorio je sam na pitanje u nastavku.

Njegovu viralnu objavu pregledale su je već hiljade ljudi. Pokazuje tačno kako nošenje maske može sprečiti prenos virusnih čestica sa zaražene osobe na nezaraženu, prenosi Slobodnadalmacija.hr.

Uz pomoć dva jednostavna prikaza pokazao je kako izgleda ploča s agarima u koju je kijao, pored koje je pevao, govorio i kašljao bez maske, a potom i s maskom.

Kolonije bakterija pokazale su se tamo gde su sletele kapljice, dok ih je maska uspela blokirati. Razlika je vidljiva i golom oku, a nije nimalo zanemariva.

U svojoj sledećoj demonstracji Dejvis je pokazao kako izgleda društveno distanciranje s maskom i bez nje. Udaljio se od svojih eksperimenata 1.8 metara i kašljao, najprije bez maske, a potom i s njom. Pokazalo se kako je maska blokirala veliku većinu kapljica, dok su one iskašljane bez zaštite sletele u blizinu eksperimenta.

Lekar je napomenuo i kako se ne radi o tipičnom prikazu širenja koronavirusa, ali cilj je ionako bio prikazati efektivnost nošenja maski za one koji ne poštuju preporuke i to ne čine. Naročito su takvi potezi opasni u zatvorenim prostorima, na primer u javnom prevozu u koji se nikako ne bi smelo ulaziti bez zaštite na licu.

S obzirom kolika je količina ljudi u ovim trenucima asimptomatska, takvi potezi su i više nego nemarni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 73 idi na stranu