Mačka ugrizla vlasnicu, pa uginula: Pronašli joj virus koji ne bi trebalo da bude tu

U italijanskom gardu Areco, pokrajina Toskana, vlasnicu je ugrizla njena mačka, koja je posle toga uginula, piše agencija AGI.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, evdoha
Foto: Depositphotos, evdoha

Slučaj je, s obzirom na to da je uzrok Kovida 19 prelaz virusa sa životinje na čoveka, izazvao pažnju zdravstvenih i sanitarnih službi, kao i pretpostavka da je životinja bila zaražena besnilom, tim pre što u Italiji od 2013. godine nije zabeležen ni jedan slučaj besnila, i bolest se smatra iskorenjenom.

Iz tela preminule životinje izolovan je virus iz grupe Lyssavirus, koji je tipičan za šišmiše, i drugačiji je od virusa koji izaziva besnilo kod životinja, saopšteno je iz Instituta za Zoooprofilatiku u Veneciji, gde je ispitan uzorak tkiva zaražene mačke.

Pored ovog slučaja u Italiji, Lyssavirus je izolovan samo još jednom u celom svetu. Bilo je to 2002. godine iz tela jednog šismiša na Kavkazu, ali nikada nije utvrđeno da je ovaj virus sa životinje prešao na čoveka.

Agencija piše da su sve osobe koje su bile u dodiru sa zaraženom mačkom preventivno tretirane odgovarajućim lekovima. Italijansko mnistarstvo zdravlja saopštilo je da je situacija pod kontrolom i da trenutno nema indikacija da se virus penosi sa životinje na coveka.

strana 1 od 67 idi na stranu