"Smanjili smo liste čekanja" VIDEO

U 2019. godinu Republički fond za zdravstveno osiguranje ulazi sa novim pravilnikom za lečenje u inostranstvu i novim lekovima na pozitivnoj listi.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2019.

14:46

Foto: Thinkstock/ilustracija

O kojim je medikamentima reč, koje će to bolesti moći da se leče u inostranstvu, koliko parova će ove godine o trošku države biti upućeno na vantelesnu oplodnju, u "Jutru" na TV Prva govorila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Na novoj listi lekova koju formira Republički fond za zdravstveno osiguranje naći će se 61 novi lek. Kako je objasnila, na novoj listi lekova naći će se terapijske alternative lekova za kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, reumatološka oboljenja. Takođe, na listi se nalaze i inovativni lekovi za pacijente koji boluju od psorijaze i metastatskog melanoma, a koji su BRAF pozitivni.

Takođe, ove godine država će sklopiti ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se, o trošku države, uradi vantelesna oplodnja.

Na pitanje da li su rešeni problemi sa listama čekanja, Škodrićeva je rekla da je njihov cilj bio da ih smanje, odnosno da se smanji vreme čekanja na određenu intervenciju.

"Softver koji smo uveli prošle godine je doveo prvo do transparentnosti, što je veoma važno i sprečili smo manipulisanje listama čekanja. Nema više duplog prijavljivanja pacijenata, znači pacijent ne može da se prijavi na dva mesta u isto vreme. Dešavalo se da se u jednoj bolnici prijavi neko dva puta i nema više da pacijenti koji nemaju indikaiju za tu intervenciju budu na listi čekanja", objasnila je Škodrićeva.

Dodala je i da ne postoji način da bolnice ne ažuriraju liste čekanja.

"Dešavalo se da mesecima ne ažuriraju liste čekanja, sad to rade na dnevnom nivou... Te liste su smanjene za oko 15 odsto", istakla je ona.

Koje nas još novine čekaju, saznajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: