Nobelova nagrada za "prekretnicu u borbi protiv kancera"

Amerikanac Džejms Alison sa Univerziteta Teksas i Japanac Tasuku Hondžo sa Univerziteta u Kjotu dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za otkrića u imunoterapiji za lečenje raka.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Istraživanje Džejmsa Alisona i Tasukua Hondžoa pomoglo je jednom poznatom pacijentu - reč je o bivšem američkom predsedniku Džimiju Karteru.

Karteru je 2015. godine dijagnostikovan melanom, koji se raširio na mozak.

On je tretiran lekom koji je napravljen na osnovu istraživanja Tasuku Honodža i 2016. mu je rečeno da više ne treba da se leči, preneo je AP.

Hondžo je izjavio da je najsrećniji kada čuje od pacijenata da su se oporavili zbog primene njegovog istraživanja.

Njihova otkrića su prekretnica u borbi protiv kancera, naveo je Nobelov komitet u obrazloženju nagrade. Alison i Hondžo će podeliti nagradu od milion dolara.

Ovogodišnji laureati su pokazali kako različite strategije za sprečavanje "kočnica" u imunom sistemu mogu biti korišćene za lečenje raka.

Stimulisanjem urođene sposobnosti imunog sisteme da napadne ćelije tumora, ovogodišnji laureati su ustanovili potpuno nov princip za lečenje raka.

Alison je izučavao kako proteini funkcionišu kao kočnice u imunom sistemu i uvideo da postoji mogućnost da se spreče te kočnice i time oslobode imune ćelije da napadaju tumor, naveo je Nobelov komitet.

Hondžo je uporedo otkrio protein na imunim ćelijama i posle pažljivog ispitivanja njegove funkcije otkrio da on funkcioniše i kao kočnica koja sprečava napad na ćelije tumora.

Terapije zasnovane na njegovom otkriću pokazale su se kao veoma efikasne u borbi protiv raka, navedeno je u obrazloženju.

Na konferenciji za novinare na Univerzitetu u Kjotu Tasuku Hondžo je izjavio da mu je želja da nastavi istraživanja na polju borbe protiv raka kako bi spasao što više života.

"Želim da nastavim istraživanje tako da imunoterapija doprinese spasavanju što više pacijenata od karcinoma", rekao je Hondžo.

Japanski naučnik je rekao da mu je čast da primi Nobelovu nagradu i zahvalio na podršci kolega, studenata i porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu