Bar jedan radnik u smeni treba da ume da pruži prvu pomoć VIDEO

Danas je Svetski dan prve pomoći, a statistika i u toj oblasti ne ohrabruje. Naime, od 1990. do 2018. u saobraćajnim nesrećama poginulo je više od pet miliona ljudi, a taj broj bi mogao biti mnogo manji da im je pružena prva pomoć pre dolaska spasilačkih ekipa. Na to upozorava Svetska zdravstvena organizacija.

Izvor: B92
Podeli

Koliko znamo o pružanju prve pomoći?

Propisi kažu da dva odsto zaposlenih u kompanijama ili bar jedna osoba u smeni mora znati da pruži prvu pomoć, a to podrazumeva i korišćenje defilbrilatora. Reč je o aparatu koji pomaže u situaciji kad neko doživi fibrilaciju, odnosno kad mu "zatreperi srce".

U svakom slučaju, svi domovi zdravlja u zemlji su uvek otvoreni da se podučite pružanju prve pomoći, samo treba da se javite u najbliži. Obavezno pogledajte prilog.

Vesti

Infektolog: Majmunske boginje nisu opasne kao što izgledaju VIDEO

"Lečenje majmunskih boginja je i te kako moguće. U Americi, kad su se prvi put pojavile 2003. godine, svima koji su bili u kontaktu sa obolelima data je vakcina protiv variole i uspeli su da zauastave epidemiju. Izlečili su i obolele. Postoje i antivirusni lekovi, a i simptomanske mere", rekao je profesor doktor Dragan Mikić, načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA.

Vesti sreda 26.09. 11:46 Komentara: 0

Hrabre i inspirativne priče obolelih od MS-a u Jugoslovenskoj kinoteci

Vođeni idejom da iza svake MS dijagnoze stoji prava osoba, a iza svake osobe je jedinstvena priča i život, premijerom kratkometražnih filmova predstaviće se i početak rada Udruženja pacijenata "MS Platforma Srbije", koji je usmeren na integraciju obolelih od multiple skleroze sa ciljem podizanja svesti u javnosti, a naročito kod pacijenata, da se sa ovim oboljenjem može nesmetano živeti ukoliko se prima adekvatna terapija.

Vesti utorak 25.09. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 40 idi na stranu