Startuje kardiovaskularna TV za medicinsku stručnu javnost

Udruženje kardiovaskularnih hirurga Srbije pokrenulo je edukativnu TV platformu namenjenu studentima medicine, lekarima na specijalizaciji i medicinskim ekspertima.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 27.07.2018.

09:18

Startuje kardiovaskularna TV za medicinsku stručnu javnost
Foto: Thinkstock

Vrhunski stručnjaci iz oblasti kardio i vaskularne hirurgije svoja znanja prenose pomoću ove TV platforme i uživo iz operacione sale, uz neposrednu komunikaciju sa gledaocima (specijalizantima, studentima, ekspertima), koji dešavanja u sali mogu da prate na svom fakultetu, u amfiteatru, ali i na svojim računarima i mobilnim telefonima bilo gde da se nalaze.

Nekoliko kamera visoke rezolucije omogućavaju gledaocu da operaciju vidi iz ugla operatora mnogo bolje i detaljnije nego da se nalazi u operacionoj sali.

Gledalac, takođe, može kasnije ponovo da pogleda materijal koliko god puta želi i dobije odgovor na pitanja koja se vrlo često pojave tek nakon gledanja, kaže generalni sekretar Udruženja asistent dr Igor Končar.

Predsednik Udruženja i profesor na Medicinskom fakultetu profesor dr Dušan Kostić rekao je da je prva projekcija priređena studentima pete godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, kada su uživo posmatrali nekoliko operacija na aorti i srčanim krvnim sudovima uz primenu vantelesnog krvotoka, a da projekat ima kapacitet da preraste u regionalni, u zavisnosti od reakcije krajnjih korisnika.

Osim operacija, na platformi Udruženja već je prenošen simpozijum posvećen venskim oboljenjima, pa zainteresovani mogu da vide predavanja domaćih I inostranih stručnjaka iz ove oblasti, s obzirom na to da je edukacija od velikog značaja za napredak u razvoju medicine i poboljšanju rezultata lečenja bolesnika. Svakako da je usvajanje praktičnih veština posebno delikatno i zahtevno, pa je jedan od prvih koraka u ovom procesu posmatranje koje omogućava adekvatno upoznavanje sa svim koracima jedne procedure.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: