"Pronađite način da oboleli od melanoma dobiju odgovarajuću terapiju"

Članovi Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) učestvovali su danas na Beogradskom maratonu i ukazali na značaj zdravih životnih navika i ranog dijagnostifikovanja te bolesti za koju još u Srbiji ne postoji kompletna terapija.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 21.04.2018.

11:35

Foto: Thinkstock

"Ponovo apelujemo na nadležne državne institucije da pronađu način da oboleli od melanoma dobiju odgovarajuću terapiju koja se primenjuje u svetu i može da omogući preživljavanje većeg broja pacijenata", rekao je novinarima predsednik UPOOM-a Savo Pilipović.

On je kazao da je dosta učinjeno time što su o trošku osiguranja u terapiju uvedena dva nova leka, ali to nije dovoljno za lečenje velikog broja obolelih od melanoma.

U Srbiji je, kako je istakao, sve više obolelih od melanoma i godišnje se ta bolest dijagnostifikuje kod više od 600 ljudi.

Pilipović je upozorio da je među obolelima od melanoma sve više mladih zbog čega su članovi UPOOM-a danas pokušali da upozore na štetnost nekontrolisanog izlaganja UV zračenju i korišćenja solarijuma.

"Zajedno sa dermatolozima smo pokrenuli inicijativu da se zabrani da mlađi od 18 godina koriste solarijum. Sve više ljudi shvata da je to neophodno, ali i dalje se ništa ne čini da se to sprovede u praksi", kazao je Pilipović i podsetio da su u nekim zemljama, poput Australije, solarijumi potpuno zabranjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: