Šta se dešava s organizmom nakon što prestanete da pušite?

Svi smo upoznati sa štetnim posledicama koje ostavlja konzumiranje cigareta. Ukoliko ste pušač, rizikujete da dobijete rak, infarkt, moždani udar...
Međutim, još nije sve izgubljeno ako ste pušač i prestanete da pušite na vreme.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šta se dešava s ljudskim telom u minutima, satima, mesecima i godinama nakon poslednje cigarete?

Nakon 20 minuta

Ljudsko telo je zaista neverovatna stvar, jer samo 20 minuta nakon ispušene cigarete počinje da se oporavlja. Pritisak i puls se vraćaju u normalu i temperatura u rukama i nogama se povećava.

Nakon osam sati

Količina nikotina i ugljen-monoksida u krvi se smanjuje za pola. Nivo kiseonika se povećava i vraća u normalu, pa ste 'budniji', spavate bolje i jači ste. Međutim, poznato je da je upravo ovih osam sati "krizno" za ljude koji žele da se odviknu od pušenja i da je vrlo važno izdržati taj osmi sat, jer nakon toga odvikavanje postaje lakše.

Nakon 48 sati

Ugljen-monoksid i nikotin nestaju iz tela. Pluća počinju da se čiste, nervni završeci se oporavljaju i vraća vam se čulo mirisa i ukusa.

Nakon tri meseca

Funkcija pluća i cirkulacija se znatno popravljaju. Šetanje i vežbanje postaju lakši, sve manje kašljete.

Između jednog i devet meseci

Začepljenje sinusa i umor skoro su nestali. Dišete mnogo lakše i više vam ne nedostaje daha. Generalno ste zdraviji.

Nakon jedne godine

Rizik od nastanka srčane bolesti manji je za 50 odsto.

Između pet i 15 godina

Dijabetes je bolest koju mogu da dobiju dugoročni pušači. Ukoliko izdržite pet godina bez konzumiranja cigareta, rizik se znatno smanjuje, kao i rizik za dobijanje moždanog udara.

Za 10 godina

Rizik da dobijete rak isti je kao kod nepušača, jer je 60 odsto karcinoma povezano s pušenjem i lošom ishranom.

Za 15 godina

Rizik da dobijete srčanu bolest ili infarkt je sad isti kao kod nepušača. Poznato je da nikotin utiče na začepljenje krvnih sudova i da zbog smanjene cirkulacije krvi dolazi do moždanih ili srčanih udara.

Vesti

"Bela smrt": Koliko šećera smemo da unosimo dnevno?

Kada je unos šećera u organizam u pitanju, mogu se čuti različite stvari. Najčešće su one da su razne vrste "zdrave hrane" (musli, voćni jogurt, različiti zdravi slatkiši itd.) prepune šećera, kao i da unos jedne takve namirnice za jedan obrok možda može da zadovolji celodnevnu potrebu organizma za šećerom.

Vesti utorak 24.04. 20:10 Komentara: 11

"Kanabis i metadon ne leče rak"

Kanabis i metadon ne mogu da leče rak, imaju niz neželjenih dejstava i nedostaju dokazi da zaista pomažu kod malignih oboljenja, izjavila je prof. dr Nadežda Basara na predavanju održanom u SANU u ciklusu konferencija "Problemi javnog zdravlja u Srbiji".

Vesti utorak 24.04. 15:26 Komentara: 0
strana 1 od 2068 idi na stranu