Neverovatni rezultati studije; Gonoreja, hlamidija i sifilis sprečeni nakon jedne doze

Značajan deo bakterijskih polno prenosivih infekcija (SPI) – gonoreja, hlamidija ili sifilis – sprečen je dozom doksiciklina nakon nezaštićenog seksa, prema preliminarnim rezultatima kliničkog ispitivanja. Efikasnost se najviše pokazala na muškarcima koji su imali nezaštićen seksualni odnos sa osobama istog pola i transrodnim ženama koje žive sa HIV-om ili uzimaju profilaksu pre izlaganja HIV-u (PrEP).

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2022.

14:40

Neverovatni rezultati studije; Gonoreja, hlamidija i sifilis sprečeni nakon jedne doze
Foto:Shutterstock/Rattiya Thongdumhyu

Rezultati kliničkog ispitivanja, sprovedenog u San Francisku i Sijetlu, sa nestrpljenjem su iščekivali službenici javnog zdravlja i kliničari koji traže nove načine za prevenciju polno prenosivih infekcija, koje su u porastu u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim delovima svetu u poslednjih šest godina.

Istraživači su ispitali pristup poznat kao profilaksa nakon izlaganja doksiciklinom (ili DokiPEP), u kojem ljudi uzimaju 200 miligrama antibiotika doksiciklina u roku od tri dana nakon seksa bez prezervativa, prenosti Technology.

Regrutovani su pacijenti iz javnih zdravstvenih klinika u San Francisku i Sijetlu, a da bi se kvalifikovali, učesnici su morali da imaju gonoreju, hlamidiju ili sifilis u prethodnoj godini. Učesnici su randomizirani da primaju doksiciklin ili ne primaju doksiciklin u okviru otvorenog dizajna studije.

Ispitivanje je osmišljeno tako da omogući nezavisnom timu koji nadgleda bezbednost ispitivanja da pogleda privremene rezultate, da vidi da li se intervencija pokazala dovoljno efikasnom da bi mogla ranije da se zaustavi.

Podaci od 554 učesnika pokazali su da su oni koji su bili randomizovani da uzimaju doksiciklin imali znatno manje infekcija od onih koji nisu primali doksiciklin, a ovo smanjenje SPI se dogodilo i kod učesnika koji su uzimali PrEP za HIV kao i kod onih koji žive sa HIV-om. Doksiciklin je generalno bio bezbedan i dobro se podnosio.

Ispitivanje tek treba da utvrdi da li povremena upotreba doksiciklina može dovesti do povećane rezistencije na antibiotike kod bakterija koje izazivaju SPI ili koje prirodno žive u telu i da li to može dovesti do negativnih promena u bakterijama creva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: