Koji su simptomi zaraze koronavirusom i definicija slučaja sumnje

Koji su simptomi zaraze koronavirusom i kako se definicišu slučajevi sumnje na infekciju koronavirusom?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Emanuele Cremaschi/Getty Images
Foto: Emanuele Cremaschi/Getty Images

Koji su simptomi zaraze 2019-nCov?

Koliko je poznato, virus može uzrokovati blage simptome slične gripu poput:

 • povišene telesne temperature
 • kašlja
 • otežanog disanja
 • bolova u mišićima, i
 • umora

U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. Osobe koje boluju od hroničnih bolesti podložnije su težim oblicima bolesti.

Definicije slučaja se zasnivaju na trenutno dostupnim informacijama i mogu biti revidirane sa pristizanjem novih informacija.

Moguć slučaj:

Pacijent sa simptomima teške akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, opšte stanje koje zahteva bolničko lečenje), i kliničke manifestacije se ne mogu u potpunosti objasniti drugom etiologijom, i podatak o putovanju ili boravku u području intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2[2] u periodu do 14 dana pre pojave simptoma

Pacijenti sa bilo kojom akutnom respiratornom bolešću i najmanje jedan od sledećih kriterijuma u periodu do 14 dana pre pojave simptoma:

 • - bliski kontakt sa potvrđenim ili verovatnim slučajem infekcije novim korona virusom -CoV-2, ili
 • - rad u ili poseta zdravstvenoj ustanovi u kojoj su lečeni pacijenti sa potvrđenom ili verovatnom akutnom respiratornom bolešću izazvanom novim korona virusom SARS-CoV-2.
Verovatan slučaj:

Moguć slučaj za kog je testiranje na novi korona virus SARS-CoV-2 bilo neodređeno[3] ili kod kog je testiranje na PCR panelu za grupu korona virusa bilo pozitivno i bez laboratorijskog dokaza za infekciju drugim respiratornim patogenom.

Potvrđen slučaj:

Osoba kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija novim korona virusom SARS-CoV-2, bez obzira na kliničke znake i simptome.

Postupak sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju novim korona virusom SARS-CoV-2

Kontaktom se smatra zdravstveni radnik ili druga osoba koja ispunjava jedan od sledećih uslova:

 • da je negovala pacijenta sa potvrđenom ili verovatnom infekcijom izazvanom novim korona virusom,
 • da je radila sa zdravstvenim osobljem koje je bilo inficirano novim korona virusom,
 • da je posećivala pacijente ili boravila u bliskom okruženju obolelog od infekcije izazvane novim korona virusom,
 • da je imala kontakt sa rastojanjem manjim od 1 metra u zatvorenom prostoru sa osobom koja je inficirana novim korona virusom,
 • da je putovala zajedno sa osobom inficiranom novim korona virusom u bilo kom prevoznom sredstvu,
 • da je boravila u istom domaćinstvu sa osobom inficiranom novim korona virusom u tokom perioda od 14 dana pre pojave simptoma kod inficirane osobe

Pronalaženje kontakata je u nadležnosti graničnog sanitarnog inspektora i nadležnog epidemiologa, uz podršku aerodromskih vlasti i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na graničnom prelazu. Identifikacioni podaci uključuju najmanje sledeće: ime i prezime, adresa boravka/prebivališta u Republici Srbiji, broj telefona (ako je dostupan).

Identifikacioni podaci kontakata se odmah najbržim putem dostavljaju epidemiološkoj službi teritorijalno nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi uspostavljanja zdravstvenog nadzora u trajanju od 14 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu