Ovu opaku bolest moguće je kontrolisati uz pomoć nekoliko namirnica

Dijabetes tipa 2 ima jasne simptome koje ne bi trebali da zanemarujete jer naučnici ističu da se oni mogu redukovati promenama u ishrani.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/belchonock
Foto: Depositphotos/belchonock

Prepoznajte simptome opasne bolesti od koje samo u Britaniji boluje 3,3 miliona ljudi. Bolest ima jasne simptome koji uključuju glavobolje i nejasan vid. Bolest može da dovede do srčanog i moždanog udara, ali na svu sreću postoji odličan način da se bolest stavi pod kontrolu. Pacijenti koji boluju od ove bolesti treba više da jedu sledeće namirnice.

Luk

U istraživanju je pacovima davan ekstrakt luka, a nivo šećera u krvi meren je pre i posle toga. Pacovi koji su duže jeli luk imali su smanjeni nivo glukoze, piše Dejli star. U pitanju je jeftina i svima dostupna namirnica koja je odlična za ishranu. Još je 2014. godine uočeno da luk ima hipoglikemijski efekat. Za to je verovatno odgovoran sumpor kao komponenta luka.

Maline

Pacijentima obolelim od dijabetesa savetuje se unošenje što više svežeg voća i povrća. Jedenje malina može da bude izuzetno korisno. Oni koji su jeli voće za doručak imali su smanjeni nivo glukoze posle samo dva sata. Maline su niskokalorične i sadrže dosta polifenola pa su idealne za doručak ili užinu.

Badem

Sadrže prirodni protein i dosta zdravih masti, vlakana i čitav spektar vitamina i minerala. Jedenje badema za užinu čini vas osetljivijim na insulin i toleranciju na glukozu. To su glavni pokazatelji da je naše telo sposobno da reguliše šećer.

Ukoliko ste zabrinuti da možda nemate dijabetes, javite se vašem lekaru i proverite nivo šećera u krvi.

strana 1 od 14 idi na stranu