Kako da prepoznate koji vitamini i minerali nedostaju vašem organizmu?

Potrebno je samo malo obratiti pažnju na signale koje nam telo šalje da bismo znali šta je to čime ga uništavamo.

Izvor: B92, 24sata.hr
Podeli
Foto: Depositphotos / maxxyustas
Foto: Depositphotos / maxxyustas

Vitamini i minerali su nešto bez čega je funkcionisanje organizma ugroženo i zbog toga treba pratiti specifične znake koji upućuju na to.

Simptomi nedostatka vitamina A su: suve oči, noćno slepilo, suv skalp i dijareja. Šargarepa, bundeva, tuna i batat su namirnice koje, ukoliko se često jedu, mogu da obezbede dovoljno tog vitamina.

Vitamin C se nalazi u citrusima: limunu, grejpfrutu, mandarinama, pomorandžama. Za zdrav organizam je potrebno uneti 85mg vitamina C dnevno. Simptomi koji ukazuju da ne unosite ovu preporučenu količinu jesu slabo zarastanje rana, upala desni, depresija, sklonost ka modricama, povišen krvni pritisak i krvarenje desni ili nosa.

Dugotrajni nedostatak vitamina D utiče na kvalitet kostiju, imunitet, a dovodi i do pojave, slične aknama, na bedrima, rukama, obrazima i zadnjici. Treba izbegavati hranu koja sadrži zasićene mast i zameniti je ribom i bademima.

Ispucale usne, problem sa kosom poput opadanja i lošeg kvaliteta, crvenilo su znaci da nema dovoljno vitamina B. Ovo je vitamin koji mora svakodnevno da se unosi, jer su simptomi vidljivi odmah, a nalazi se u mahunarkama, crvenom mesu, jajima.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/marilyna
Ilustracija / Foto: Depositphotos/marilyna

Ukoliko imate grčeve u mišićima, česte glavobolje i nemate koncentraciju, verovatno vam ne dostaju kalcijum, kalijum i magnezijum. Da biste ovaj problem rešili u ishranu treba uvesti banane, bobičasto voće, ali i lisnato povrće poput spanaća i kelja.

Nedostatak gvožđa, najvažnijeg minerala u organizmu, manifestuje se bledilom, vrtoglavicama, stalnim osećajem hladnoće i otežanim disanjem. Gvožđe se nalazi u spanaću, orašastim plodovima, semenkama i ribama.

Ukoliko zaista želite da rešite problem sa nedostatkom bilo kog vitamina ili minerala, potrebno je da promenite prehrambene navike i da raznovrsna ishrana budesvakodnevna, a ne samo onda kada se problem pojavi.

Ako je to nešto što ne možete da ostvarite, uvek možete uvesti dodatak ishrani u obliku tableta, naravno uz savetovanje sa lekarom ili farmaceutom.

strana 1 od 7 idi na stranu