Stomatolog otkriva gde grešimo kod higijene zuba

Procena je da većina odraslih i oko trećina dece ima parodontopatiju, koja je glavni uzrok gubitka zuba posle 45. godine života. Govoreći o značaju pravilne dentalne higijene, dr Tatjana Savić-Stanković, docent sa Klinike za bolesti zuba Stomatološkog fakulteta u Beogradu, savetuje kako da odaberete odgovarajuća sredstva za negu zuba i očuvate oralno zdravlje.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Zašto je važno da odaberete odgovarajuću četkicu za zube?

Kako upozorava doc. dr Savić-Stanković, oralna oboljenja utiču na sveukupno fizičko zdravlje, razvoj govora i kvalitet života uopšte.

"Najučestalija oboljenja usta i zuba su karijes i parodontopatija, odnosno oboljenje ležišta u kojem se nalazi zub, dok je njihov osnovni izazivač dentalni plak. Dentalni plak je naslaga ostataka hrane, odumrlih ćelija sluzokože i bakterija koja se taloži na površini zuba. Čini je složena zajednica bakterija koje su u početku manje opasne, međutim, ukoliko se plak ne ukloni na vreme, u njega se ugrađuju minerali, stvrdnjava se i nastaje zubni kamenac, koji se više ne može ukloniti redovnom higijenom“, ističe doktorka i dodaje da je iz tih razloga naše glavno oružje četkica koja će efikasno da čisti površine zuba i usnu duplju.

"Četkica treba da bude laka za rukovanje i potrebno je izabrati je u odnosu na uzrast, psihofizičke karakteristike, stanje usta i zuba i individualne sposobnosti osobe koja je koristi. Ona je ključna u dentalnoj higijeni, a u tome joj pomaže pasta za zube", objašnjava doktorka Savić-Stanković.

Ona preporučuje da vlakna na glavi četkice budu meka jer suviše tvrda vlakna dovode do oštećenja gleđi. Ujedno, najbolja su sintetička vlakna jer se prirodna dlaka teže održava i pogodna je za razvoj bakterija.

Foto: Promo
Foto: Promo

Doktorka dalje navodi da osobe koje nose protezu treba da primenjuju standardnu tehniku pranja zuba četkicom i pastom za zube, dok higijena same proteze zahteva uredno pranje i čišćenje.

Četkici je potrebna pomoć – odaberite odgovarajuću pastu za zube

Osnovna uloga paste jeste da poveća i potpomogne dejstvo četkice u otklanjanju naslaga. Dr Savić-Stanković upozorava da ukoliko odaberemo pogrešnu pastu za zube možemo izazvati povrede desni i zuba.

"U pastama se u najvećem procentu nalaze neorganske čestice nerastvorljive u vodi koje odstranjuju naslage sa zuba. Paste sa velikim česticama i dosta abraziva nisu poželjne zbog gruboće, a u kombinaciji s neodgovarajućom četkicom mogu dovesti do oštećenja tvrdih zubnih tkiva", kaže doktorka i dodaje da se na tržištu mogu pronaći paste za svakodnevnu upotrebu, ali i one sa specijalnom namenom, kao što su paste za negu desni, paste za osetljive zube, za izbeljivanje zuba i druge.

Interdentalne četkice – obavezno oružje u vašem kupatilu

Interdentalne četkice su sredstvo koje, pored paste i četkice, treba obavezno da se nađu u vašem kupatilu, poručuje dr Savić-Stanković. One se koriste za čišćenje delova koji se nalaze između dva zuba, odnosno prostora koji nije lako dostupan običnim četkicama. Doktorka preporučuje da njihov izbor prilagodite karakteristikama sopstvene strukture zuba.
„Potrebno je odabrati adekvatnu debljinu interdentalne četkice, imajući u vidu da nisu svi razmaci između zuba iste širine. Tanka četkica neće očistiti međuzubni prostor, dok primena debele četkice može prouzrokovati povredu“, savetuje doktorka.
Uz to, ona navodi da je najbolja interdentalna četkica ona koja bez jakog otpora i bezbolno može da prođe između dva zuba i dobro očisti taj prostor.

Foto: Promo
Foto: Promo

Konac za zube – tamo gde obična četkica ne dopire

Dentalni konac i traka za zube spadaju u osnovna sredstva za održavanje oralne higijene. Konac ima ulogu da očisti međuzubne prostore kojima se teško može pristupiti. Dr Savić-Stanković objašnjava da se korišćenje konca savetuje nakon nicanja svih stalnih zuba, ne računajući umnjake, i da se njime pažljivo mora rukovati jer nepravilno korišćenje zubnog konca može da uzrokuje upalu desni, traumu i oštećenje zuba.

Za kraj, doktorka u šali poručuje - ne morate prati sve zube, već samo one koje želite da zadržite.