Žitarica koju samo retki jedu: Snižava holesterol i krvni pritisak

Proso je vrsta žitarice koja je okrugla i jako sitna, a ima slatkast ukus. Jedna je od retkih žitarica koja u sebi ne sadrže gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna.

Izvor: hayat.ba
Podeli
Foto: 8H/Shutterstock
Foto: 8H/Shutterstock

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.

Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu izgradnji i obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Rastvorljiva vlakna u prosu mogu da pomognu u smanjenju količine "lošeg" holesterola u krvi – faktora rizika za aterosklerozu. Rastvorljiva vlakna se pretvaraju u gel u vašem stomaku i apsorbuju holesterol, omogućavajući mu da se bezbedno iznese iz vašeg sistema.

Neke studije pokazuju da proso takođe može da podigne nivo "dobrog" holesterola i snizi trigliceride. Pošto je holesterol tako veliki faktor rizika za srčana oboljenja, redovno jedenje prosa može pomoći da vaše srce bude zdravije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu