Žitarica koju samo retki jedu: Snižava holesterol i krvni pritisak

Proso je vrsta žitarice koja je okrugla i jako sitna, a ima slatkast ukus. Jedna je od retkih žitarica koja u sebi ne sadrže gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 31.03.2023.

08:25

Žitarica koju samo retki jedu: Snižava holesterol i krvni pritisak
Foto: 8H/Shutterstock

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.

Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu izgradnji i obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Rastvorljiva vlakna u prosu mogu da pomognu u smanjenju količine "lošeg" holesterola u krvi – faktora rizika za aterosklerozu. Rastvorljiva vlakna se pretvaraju u gel u vašem stomaku i apsorbuju holesterol, omogućavajući mu da se bezbedno iznese iz vašeg sistema.

Neke studije pokazuju da proso takođe može da podigne nivo "dobrog" holesterola i snizi trigliceride. Pošto je holesterol tako veliki faktor rizika za srčana oboljenja, redovno jedenje prosa može pomoći da vaše srce bude zdravije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: