Pila je 4 litra vode dnevno mesec dana i telo je počeo da se ponaša čudno: "Konstantne glavobolje"

Dnevno se preporučuje osam čaša, no znatno više od toga može imati i neke nuspojave.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Piti vodu svaki dan je zdravo, ali ni s vodom se ne sme preterivati.

Glavobolja

Do glavobolje može doći zbog nedovoljno vode, odnosno dehidracije, a čini se da i od previše vode, što je primetila novinarka portala Eat his koja je mesec dana odlučila da pije više od tri litra vode dnevno.

Naime, dolazi do snižavanja nivoa natrijuma, što uzrokuje glavobolju, a nuspojave su i umor i slabost. Stoga bi u vodu trebalo dodati elektrolite da organizam dobije potrebne nutrijente.

Veća želja za vodom

U prvih nekoliko nedelja, kako kaže, ako u sat ništa nije popila osećala je žeđ i želju za vodom. Pretpostavlja da joj je organizam bio u šoku jer je dotad pila jako malo vode. Smatra zanimljivim otkriće da joj telo govori da treba da pije više vode.

Neprestani odlazak u toalet

To je bilo očekivano, navodi, ali previše vode može otežati rad bubrega, što može dovesti od ozbiljnih nuspojava. Telo proizvodi urin kako bi se izbacili toksini i višak vode iz organizma, u tome važnu ulogu imaju bubrezi koji filtriraju toksine iz krvi i uzimaju višak vode iz krvi kako bi se zadržala ravnoteža elektrolita.

Osećaj manje nadutosti

Pijenje vode pomaže vašem probavnom sistemu da se pokrene. Ako ne pijete dovoljno vode, možete doći do problema s probavom, a ako se to dogodi, možete se osećati naduveno.

Češće je osećala sitost

“Rečeno je da voda odlično pomaže vašem metabolizmu, a nakon mog testa mogu potvrditi da je to istina. Naime, voda pomaže u ‘ispiranju’ masti iz tela. Studije su pokazale i da voda može povećati potrošnju energije vašeg tela te pretvoriti pohranjenu mast u gorivo. Ostavila me da se dužim osećajem sitosti, što je bio sjajan način da prestanem da grickam nepotrebnu i nezdravu hranu. Kada bih nastavila s ovim procesom, verovatno bi mi pomoglo u mršavljenju jer sam prestala da unosim višak kalorija”, prepričava novinarka sajta Eat this.

Zaključila je da ne treba stalno da pije više od tri litra vode, već preporučenu količinu koja je zdrava za organizam i neće doći do neželjenih nuspojava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu