"Pite, sarme, rusku salatu i pečenje rasporedite u bar tri obroka"

Nutricionistkinja dr Jagoda Jorga poručila je da tokom novogodišnje noći vodite računa šta jedete i budete umereni u svemu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

"Glavno pitanje je pitanje količine. Tanjir ne treba da se prepuni i neka desert sačeka makar dva sata posle obroka. Trebalo bi da se rasporede sve te naše pite, sarme, ruske salate, pečenja na bar tri do četiri obroka u toku dana. Takav način ishrane neće nikoga dovesti u lošu zdravstvenu situaciju", rekla je dr Jorga za B92.net.

Dodala je da bi u tanjiru trebalo da se nalazi pomalo od svega.

Kaže da ne postoji brzo rešenje problema nakon prejedanja, ali da može da preporuči brzo hodanje od najmanje pet kiliometara.

"Suština dobre ishrane je voditi računa da ne opteretimo organizam ni u jednom trenutku", naglašava doktorka.

Dr Jorga je rekla da pravilo sa nepreterivanjem treba da se primeni i na konzumiranje alkohola, da je u redu popiti do dve čaše alkoholnog pića dnevno i dodala da ne postoji čarobni napitak za lečenje mamurluka.

"Alkohol se odmah metaboliše u jetru i nagomilavaju se ti produkti, koji onda nama prave mamurluk i to nešto ne možemo da oporavimo sutradan kad se probudimo. Alkohol je obavio svoj posao u moždanim i jetrinim ćelijama. Moj savet je - piti dosta vode posle svake čaše alkoholnog pića", objašnjava dr Jorga.

Kako kaže, ispijanje vode produžava i vreme uzimanja alkohola i telu se daje prostor da se sve metaboliše do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu