Budite se sa glavoboljom? Ovo su mogući uzroci

Ako idete u krevet sa glavoboljom, velika je verovatnoća da će do jutra prestati. Međutim, nisu svi te sreće. Prema istraživanjima, jedna od trinaest osoba se budi sa glavoboljom, a postoji nekoliko razloga zašto se to dešava.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 10.11.2023.

20:50

Budite se sa glavoboljom? Ovo su mogući uzroci
Foto: Shutterstock/Krakenimages.com

Apneja u snu

Prema neurolozima, hronične jutarnje glavobolje su obično ili migrene ili tenzijske glavobolje. Migrena je pulsirajući bol na jednoj strani glave, praćen osetljivošću na svetlost ili mučninom.

Tenzione glavobolje se obično manifestuju kao jak pritisak oko glave. Veća je verovatnoća da ćete ih doživeti ako patite od anksioznosti ili depresije.

"Bez obzira na vrstu glavobolje, to može biti rezultat apneje u snu. Ako se vaš partner žali da glasno hrčete, velike su šanse da imate to stanje", rekla je dr Nasimi Šadbehr.

Ostali simptomi apneje u snu uključuju osećaj izuzetnog umora, poteškoće sa koncentracijom i promene raspoloženja.

Škrgutanje zuba noću

Još jedna noćna navika koja bi mogla biti krivac jutarnjih glavobolja je škrgutanje zubima u snu. Mnogi od nas nisu ni svesni da to radimo. Ova navika može stvoriti veliku napetost u vilici, što zauzvrat može izazvati jaku jutarnju glavobolju.

Loš san

Loš kvalitet sna može izazvati glavobolje, dok bolji san može da ih ublaži. Ako patite od nesanice i loše spavate, obratite pažnju na stres, anksioznost, depresiju i konzumaciju kofeina, alkohola i nikotina i proverite okruženje u kome spavate.

Stručnjaci savetuju da idete u krevet i budite se otprilike u isto vreme svakog dana, i da se opustite uz knjigu ili toplu kupku pre spavanja umesto da gledate televiziju. Redovna vežba i zamračena soba takođe mogu pomoći.

Lekovi protiv bolova

Prečesto ili predugo uzimanje lekova protiv bolova može izazvati glavobolju.

Hrana i piće

Alergije i osetljivost na hranu mogu izazvati migrene.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da su obrađena hrana, crno vino i zreli sirevi uobičajeni krivci. Uzrok jutarnje glavobolje može biti i kafa. Kofein treba izbegavati popodne.
Anksioznost ili depresija

Ako patite od anksioznosti ili depresije, možda ćete biti skloniji glavoboljama. Važno je da potražite pomoć od svog lekara opšte prakse ako mislite da ste depresivni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: