Deset najčešćih znakova srčanog udara

Srčani udar ili infarkt miokarda (MI) ili akutna miokardijalna infarkcija (AMI) jedna je od manifestacija ishemijske bolesti srca (uz stabilnu/nestabilnu anginu pektoris i ishemijsku kardiomiopatiju i naprasnu srčanu smrt uzrokovanu ishemijom) koje je najčešći uzrok smrti u zemljama sa visokim standardom.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/P.KASIPAT
Foto:Shutterstock/P.KASIPAT

Najčešći simptom je bol u grudima ili nelagodnost koja može da pređe u ramena, ruke, leđa, vrat, ili vilicu. Bol se često javlja u centru ili na levoj strani grudi i traje nekoliko minuta. Ponekad se neprijatnost oseća kao gorušica. Drugi simptomi mogu da obuhvataju kratkoću daha, mučninu, osećaj slabosti, hladni znoj, ili osećaj umora.

10 najčešćih znakova srčanog udara:

Stezanje i bol u grudima ili rukama koji se mogu proširiti na vrat i leđa
Loše varenje, mučnina, bol u stomaku, povraćanje
Uporni kašalj
Kratkog daha
Hladan znoj
Oticanje nogu
Opšta slabost
Anksioznost
Umor i poteškoće sa spavanjem
Vrtoglavica

Da li se srčani udar može sprečiti?

Najvažnija stvar koju svako može da uradi da smanji rizik od srčanog udara jeste da vodi zdrav život. Za bolje zdravlje srca najvažnije je prestati pušiti. Naime, pušači imaju dvostruko veći rizik da umru od srčanog udara od nepušača.

Takođe možete smanjiti rizik od srčanog udara redovnim vežbanjem, zdravom ishranom i ograničenim unosom alkohola. Kako sve više ljudi živi sedentarnim načinom života, poseban akcenat se stavlja na vežbanje u prevenciji srčanog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu