Ova bolest pogađa sve više mladih. Važna rana dijagnoza

Rana dijagnoza hroničnog artritisa je najvažnija za uspešno lečenje i očuvanje radne sposobnosti i kvaliteta života obolelih, ukazano je na skupu u Beogradu o toj bolesti koja pre svega pogađa mlađe ljude.

Zdravlje

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.05.2019.

14:24

Ova bolest pogađa sve više mladih. Važna rana dijagnoza
Foto: depositphotos.com/stockasso

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije kampanjom "Ne odlaži, vreme je za rad", nastoji da podigne svest u javnosti o tome koliko je važno da se rano počne sa lečenjem hroničnog artritisa od kojeg u Srbiji boluje oko 70.000 ljudi, a 35.000 njih ima reumatoidni artritis.

Predstavnici tog udruženja i Udruženja reumatologa Srbije pozvali su nadležne institucije da omoguće da rade i oni kod kojih su reumatske i mišićno-skeletne bolesti izazvale invalidnost.

Pomoćnik direktora Instituita za reumatologiju u Beogradu Predrag Ostojić rekao je da se u proseku hronični artritis dijagnostifikuje u roku od godinu dana, a poželjno je najduže tri meseca kako bi se zaustavilo zapaljenje zglobova pre nego što oni budu oštećeni.

"Glavni razlozi što nije kraći postupak dijagnoze bolesti je needukovanost stanovništva, zatim lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti slabo prepoznaju tu bolest, a u Srbiji nema ni dovoljno reumatologa", rekao je Ostojić.

On je istakao da se u Srbiji već deset godina u lečenju hroničnog artritisa primenjuju svi inovativni, biološki lekovi i da tu terapiju prima skoro 2.000 obolelih, među kojima je 200 dece.

To su, kako je objasnio, skupi lekovi, što je ograničenje da budu dostupni većem broju obolelih, pa se koriste u slučajevima kada lečenje klasičnim hemijskim lekovima nije bilo efikasno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: