Tehnopolis intervju: "Na svakoj Sinergiji budućnost postaje sadašnjost"

Već skoro dve decenije Sinergija predstavlja jednu od najvećih IT konferencija na ovim prostorima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

14:30

Tehnopolis intervju:
Željko Vujinoviæ / Foto: Microsoft Srbija

Trodnevna manifestacija koju od 2000. godine organizuje kompanija Microsoft, jedna je od najvećih i najuticajnjijih godišnjih konferencija posvećena digitalnoj transformaciji, informaciono-komunikacionim tehnologijama i njihovoj poslovnoj primeni.

Usmerna ka praćenju aktuelnih svetskih IT trendova i njihovoj primeni, kao i postavljanju novih izazova, kako u tehnološkom, tako i u biznis okruženju, 19. Sinergija, koja se u Beogradu održava od danas do 18. oktobra, u svoje tematske okvire, prvi put je uvrstila i ovdašnje developerske i start-up zajednice, sa ciljem da predstavi razvojni put od ideje do praktične realizacije digitalnih rešenja u poslovanju.

O svemu tome, pred sam početak Sinergije 19, razgovarili smo sa generalnim direktorom Microsofta u Srbiji Željkom Vujinovićem.

Sinergija je manifestacija koja, već skoro 20 godina, prati svetske i postavlja domaće trendove kada su informaciono-komunikacione tehnologije i njihova svakodnevna primena u pitanju. Koliko je u tome, u prethodnih 18 izdanja, uspela?

"Sinergija se tokom prethodnih godina dosta menjala i ona odavno nije samo IT konferencija, već mesto gde se razgovara o budućnosti poslovanja, privrede i celokupnog društva. Usudio bih se da kažem da se na Sinergiji ne samo razgovara, već i definiše budućnost."

"Naročito smo ponosni na činjenicu što je tokom 19 godina Sinergija izrasla u konferenciju na kojoj se govori o budućnosti i tome šta nam ona donosi, da bi na svakoj narednoj Sinergiji ta budućnost postala sadašnjost. Primera radi, na prethodnoj Sinergiji čule su se poruke da ćemo u Srbiji moći da govorimo o efikasnoj digitalizaciji kada budemo imali dostpuno bezgotovinsko plaćanje putem QR koda za malu privredu. Danas to imamo i upravo na Sinergiji 19, Privredna komora Srbije predstaviće rešenje koje je razvijeno za te potrebe. Naravno, to je samo jedan od primera kako se stvarnost u kojoj živimo menja, a Microsoft, kao i svi partneri, nastoji da na svakoj Sinergiji bude pokretač tih promena", kaže Vujinović za B92.

Teme kojima se Sinergija godinama bavi, razvijaju se uporedo sa razvojem tehnologija. Ove godine akcenat je na veštačkoj inteligenciji i cloud tehnologijama, koje bi trebalo da budu glavni pokretači poslovne transformacije i invativnog preduzetništva. Kako Srbija danas stoji na tom planu?

"Tehnologije o kojima govorite jesu pokretači transformacije i ključne su u razvoju savremenog digitalnog okruženja za život i rad. Ako razumemo da su upravo moderne tehnologije stub oslonca razvoja zemlje i svih grana privrede, znaćemo i da moramo da iskoristimo potencijale koje otključavaju te tehnlogije, kako bismo mogli da napredujemo i postižemo više, i kao društvo i kao pojedinci koji to društvo čine. Danas imamo mogućnost da koristimo analizu podataka, veštačku inteligenciju, moderne algoritme mašinskog učenja i cloud tehnologije kako bismo bolje razumeli pojave oko sebe, pravili efikasnije planove i predviđanja, i kvalitetnije donosili odluke. U suprotnom ne možemo da govorimo o napretku i konkurentnosti, jer se poslovni procesi odvijaju brže nego ikada i tehnološke inovacije su odlučujući faktor uspeha bilo da se bavite poljoprivredom, proizvodnjom ili bilo kojom drugom delatnošću. Srbija koristi taj potencijal, imamo jako dobre primere promena u javnoj upravi, kada je u pitanju izgradnja digitalne infrastrukture i efikasnih servisa za građane i privredu."

"Na Sinergiji ćemo videti i primere kako korišćenjem veštačke inteligencije, clouda i podataka dolazimo do preciznijih prognoza potrošnje električne energije i samim tim efikasnije trgovine ovim resursom. Unapređenje digitalizacije svih sfera života u Srbiji je proces, a ne cilj koji kratkoročno treba ispuniti, i zato je bitno da pristup digitalizaciji bude efikasan i odlučan."
Sinergija / Foto: Microsoft Srbija
Koliki je, po vama, dosadašnji doprinos Microsofta svemu tome?

"Kao kompanija, Microsoft učestvuje u svim segmentima digitalne transformacije društva, i to jeste naša misija u svakoj zemlji u kojoj poslujemo. Naš prustup ogleda se u tome da stvorimo sinergiju između svih elemenata društva, jer je to jedini put razvoja digitalne ekonomije i modernog privrednog ambijenta. Ne možete kreirati društvo zasnovano na inovacijama, ako ne postoji sprega između komercijalnog sektora i obrazovanja. Zato smo dosta radili sa obrazovnim sektorom, jer smatramo da u njemu digitalizacija ima možda i najveći značaj, kako bi veštine koje dobijamo kroz proces obrazovanja bile adekvatne potrebama ekonomije. U poslednje dve godine aktivno pomažemo i u procesu digitalizacije u sektoru kulture, sa ciljem da se na adekvatan način promoviše kulturna baština, i, time, naša zemlja. Kao najveća tehnološka kompanija, nastojimo da, zajedno sa drugim uspešnim kompanijama sa kojima gradimo snažan IT sektor, budemo podrška svim ostalim industrijama i da podstaknemo ubrzanje i sveobuhvatno usvajanje digitalizacije."

U IT svetu start up-ovi danas igraju značajnu ulogu, kako u praćenju trendova, tako i brzini odgovora na njih. Koliko prostora Sinergija njima posvećuje?

"Ovogodišnja Sinergija ima svoj zaseban program, pod nazivom Sinergija Challenge, posvećen upravo start up zajednici u Srbiji, odnosno njihovoj kreativnosti. Taj deo Sinergije osmišljen je kao takmičenje za tehnološke startape i manje IT kompanije, čije ideje, kao odgovor na postavljene zadatke, treba direktno da pokažu pozitivan uticaj digitalizacije na unapređenje raznih aspekata kvaliteta života svih ljudi u Srbiji. Ove godine fokus je na rešenjima koja za cilj imaju da javnu administraciju i finansijski sektor učine efikasnijim u svakodnevnoj interakciji i poslovanju sa građanima. Naravno, nadamo se da je ovo samo početak i da će već sledeća Sinergija imati nove i brojnije zadatke na takmičenju, a samim tim i još širu platformu za predstavljanje zaista velikog potencijala srpske start up scene."

Kakav je odnos samog Microsofta prema startupovima? Koliko velike komapnije pomažu trud i rad pojedinaca u razvoju inovativnih rešenja i koliko to njima kasnije znači za razvoj njihovih proizvoda i poslovanja?

"Odnos velikih kompanija prema start up zajednici predstavlja najbolji pokazatelj razumevanja razvoja poslovanja, ne samo IT sektora, već svih grana privrede. Spoj resursa i iskustva koje velike kompanije poput Microsofta mogu da pruže, od neprocenjivog je značaja za uspešan i održiv razvoj startapa, od ideje do njene konkretne realizacije i finansiranja za dalji razvoj. S druge strane, dinamičnost, fleksibilnost i agilnost, odlike koje definišu mnoge startape, podstiču Microsoft na kreativna partnerstva, za unapređenje inovacija i otkrivanje rešenja koja zaista pomeraju granice tehnologije i njenog uticaja na svakodnevni život."

Sledeće godine nas očekuje jubilarna 20. Sinergija. Razmišljate li već kako ćete obeležiti taj jubilej i da li su pripreme, možda, već počele?

„Ideje i pripreme počinju već tokom trajanja aktuelne konferencije, pre svega kroz razmenu utisaka sa partnerima i učesnicima. Dve decenije Sinergije svakako predstavljaju ozbiljnu prekretnicu, a samim tim i veliki izazov kako se osvrnuti na to šta smo do sada postigli, ali i još bitnije - kako jasno predstaviti šta želimo da ostvarimo u godinama pred nama. Ono u šta sam sada siguran jeste da će Sinergija, kao i do sada, biti mesto gde se zaista definiše, ali i ostvaruje budućnost."

Razgovarao: Miloš B. Jovanović, Tehnopolis B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: