Tehnopolis

Ponedeljak, 27.02.2023.

15:45

Pazite se ako koristite šifru na telefonima: Lopovi imaju ovu taktiku za otključavanje uređaja

Sve je veći broj korisnika kojima su lopovi pomoću ove taktike ukrali telefone i pristupili njihovim podacima, a neki su ostali i s ispražnjenim bankovnim računima.

Izvor: Zimo

Pazite se ako koristite šifru na telefonima: Lopovi imaju ovu taktiku za otključavanje uređaja
Foto: ymgerman / Shutterstock.com

U slučaju krađe pametnih telefona, uvek se možemo tešiti da lopovi ne znaju našu šifru pa ne mogu da pristupe telefonu i podacima te da bi, zahvaljujući dostupnim opcijama na iPhoneu i Androidu, mogli da pratimo ukradene ili izgubljene telefone. Ali lopovi u SAD-u u poslednje vreme koriste jednu veoma jednostavnu taktiku s kojom mogu da se domognu passcodea, odnosno šifre uređaja i pristupe gotovo svim podacima.

S obzirom na to da mnogi istu šifru koriste i za pristup aplikacijama za mobilno bankarstvo i slično, lopovi mogu, a u nekim su situacijama to već i uradili, da unište digitalne i stvarne živote ljudi jer imaju pristup njihovim brojnim podacima. Sve fotografije, dopisivanja, pristup finansijskim aplikacijama, društvenim mrežama, odnosno svi privatni podaci i intima korisnika mogu pasti u ruke lopova.

Posebno je zanimljiv način na koji se lopovi mogu da se domognu šifre. Naime, oni prate osobu kojoj žele da ukradu telefon na javnim mestima poput kafića, trgova i slično i čekaju da izvade smartfon i upišu šifru kako bi videli brojke koje su upisali. Jednom kada vide šifru, kreću u akciju i kradu telefon osobama iz ruke.

Novinari The Wall Street Journala razgovarali su s korisnicima iPhonea koji su na takav način izgubili svoje uređaje, ali i podatke i novac, dok na stranici Android Police naglašavaju da se ista taktika može primeniti i na Androidu i tako dobiti pristup Google nalogu.

Nakon krađe, kako su opisale osobe kojima je ukraden telefon, lopovi odmah izmene ne samo passcode, već i šifru za Apple ID, isključe opciju Find my Phone i uklone sve uređaje povezane s tim nalogom. Nakon toga, stvarni vlasnici iPhonea i Apple naloga više nemaju mogućnost pristupa svojim podacima.

Iz WSJ-a su kontaktirali i ekipu u Appleu pa im je osoba za odnose s javnošću, osim što je naglasila da je iPhone "najsigurniji mobilni uređaj", objasnila da konstantno rade na sprečavanju novih pretnji i pomenute krađe shvataju "veoma ozbiljno".

Ipak, kako je u pitanju situacija u kojoj lopovi moraju naprave više akcija (da vide passcode i ukradu telefon), veruju kako da se radi o ne tako čestim situacijama, ali naravno, oni će i dalje raditi na povećanju bezbednosti iPhone korisnika. Takođe, savetovali su svim korisnicima da, umesto upisivanja šifre, koriste biometriju, odnosno otključavanje telefona putem prepoznavanja lica ili otiska prstiju. Naravno, u nekim situacijama tako nešto nije moguće, a policija u Njujorku je čak prijavila situacije u kojima su napadači onesposobili vlasnike telefona kako bi otključali uređaje putem FaceID-a.

Ove informacije su jasno upozorenje svim korisnicima pametnih telefona da moraju biti veoma pažljivi kada u javnosti upisuju šifru za pristup uređajima. Ako ne koristite biometriju, šifru pokušajte da upišete tako da niko ne može da je vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: