IBM predstavio čip inspirisan ljudskim mozgom

Novi programski jezik u kombinaciji sa novim čipovima mogao bi da stvori novu generaciju kompjutera koja bi mogla samostalno da razmišlja, oseća i koristi sećanje.

Endgadget
Podeli

Nakon što su predstavili čip čija arhitektura je inspirisana mozgom, u IBM-u su rešili da odu korak dalje – napravili su programski jezik koji bi mogao da novim generacijama inteligentnih mreža senzora omogući da oponašaju moždane funkcije.

IBM želi da stvori programski jezik za sinaptičke kompjuterske čipove koji će pružiti nove mogućnosti u programiranju i primenjivanju sistema učenja.

Tokom razvoja ovog programskog jezika, stručnjaci u IBM-unapravili su nekoliko programa koji su udahnuli život novom programskom ekosistemu. Ovi programi podržavaju sve faze programiranja, od dizajna, preko razvoja, uklanjanja grešaka do korišćenja.

Stručnjaci veruju da bi kombinacija ovog programskog jezika i čipa mogla da bude ključna za pravljenje kompjutera sa veštačkom inteligencijom.

Postojeći kompjuteri stvoreni su kako bi izvršavali unapred zadate zadatke, a nova generacija mogla bi da bude sličnija ljudima zahvaljujući novim čipovima i programima jer bi bili u stanju da osećaju, uče, sećaju se i reaguju u zavisnosti od situacije u kojoj se nalaze.

Foto: Image courtesy of nokhoog_buchachon / FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.