Hoće da zabrane popularnu video-igru: Tinejdžeri počeli da kopiraju zločine

Gejmeri se ponekad previše "užive" u video-igre, pa se zamuti granica između stvarnosti i virtuelnog sveta. Izgleda da je upravo to slučaj sa jednom veoma popularnom franšizom - Grand Theft Auto (GTA).

Izvor: B92
Podeli
Depositphotos/AllaSerebrina
Depositphotos/AllaSerebrina

Povratak čuvenog Srbina negativca? Niko Belić ponovo hara "Gradom slobode"

GTA dobija konkurenciju: Isti producent sprema novu video-igru

Naime, zakonodavci u Čikagu izveštavaju o povećanom broju otimanja automobila i motora, što povezuju sa GTA franšizom, jer je u tim video-igrama ovakvo ponašanje likova česta pojava.

Tako portal Fox 32 Chicago piše da su stanovnici Ilinoisa (Čikago) sve češće na meti tinejdžera koji dotrče do njihovih vozila, a onda ih izbace iz njih uz pretnju oružjem ili uz jednostavnu primenu sile, kao u GTA.

Samo ove nedelje, jedan 16-godišnjak i dvojica 15-godišnjaka privedeni su zbog takvih incidenata. Prošlog petka, napadnut je policajac koga su u stilu likova iz video-igre takoe opljačkali tinejdžeri.

Mada nema čvrste veze između igranja GTA franšize i zločina, filantrop iz Čikaga Early Walker je pokrenuo inicijativu kojom bi zabranila prodaja nasilnih video-igara mladim gejmerima, a već pet država u svetu je zabranilo ili cenzurisalo GTA.

Ukoliko ova inicijativa uspe, oni koji budu hteli da kupe neki od GTA naslova moraće da pokažu ličnu kartu kojom će dokazati da su punoletni, inače u granicama Čikaga neće moći da obave kupovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu