"Čudovište": Procesor sto hiljada puta jači od novih konzola FOTO

Konzole Xbox Series X i PS5 napravljene su sa najsavremenijim procesorima, kako bi mogle da podržavaju najzahtevnije video-igre.

Tehnopolis

Izvor: B92, IGN

Subota, 22.08.2020.

09:00

Ilustracija/Foto: depositphotos/EdZbarzhyvetsky

Dok čekamo na još vesti o njima i njihovim neverovatnim sposobnostima, jedan manje poznati procesor ih je već "oduvao" po snazi.

U pitanju je Cerebras Wafer Scale Engine Generation 2, ogromni procesor veličine tanjira, koji se sastoji od 850.000 jezgara i 2.6 biliona tranzistora. Iako ovaj džin, dizajniran za super-računare, možda naizgled nema nikakve veze sa nadolazećim konzolama nove generacije, stvari ipak stoje malo drugačije.

Ovaj ovde čip, kao i one koji omogućavaju rad za XboxX i PS5, napravila je kompanija TSMC, koristeći isti proces od 7 nm. Može se, zato, reći da su svi oni "rođaci".

Glavna razlika je, naravno, u veličini, pa tako da biste dobili otprilike istu snagu kao Cerebras, bilo bi vam potrebno oko 106.000 komada konzola nove generacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: