Nema više prepisivanja, sada je tu tehnologija prepoznavanja lica

Elektronski nadzor građana u Kini dostigao je velike razmere, a tehnologija prepoznavanja lica vodeća je u tom polju. Policajci skeniraju putnike naočarima za prepoznavnje lica, vlasti koriste tehnologiju da nadziru nacionalne manjine, a sada je "orvelovska tehnologija" dobila najnoviju metu - decu.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Jedna srednja škola u gradu Hangdžou, u istočnom delu Kine, počela je da koristi tehnologiju za prepoznavanje lica, sa ciljem da prati učenike i otkriva ukoliko ne prate nastavu, piše Engadget.

Tri kamere, postavljene iznad table u školi, u stanju su da prate i prepoznaju sedam različitih facijalnih ekspresija: neutralnu, srećnu, tužnu, razočaranu, ljutu, uplašenu i iznenađenu. Sistem na taj način može da ustanovi da li su đaci fokusirani na nastavu. Kada primeti da je nečija pažnja popustila, sistem obaveštava nastavnike.

Sistem je za sada postavljen samo u jednoj učionici, ali bi do leta trebalo da ga dobiju i ostale.

"Nekada sam bio lenj, spavao sam ili sam čitao druge knjige za vreme časova koje ne volim, ali sada se ne usuđujem to da radim od kada su kamere postavljene u učionici. Osećam kao da me neke misteriozne oči stalno gledaju neke ", kaže jedan od učenika.

Ovaj potez škole naišao je i na kritike, ali direktor škole ipak veruje da će tehnologija pomoći da se podignu standardi obrazovanja.

"To je isto kao da nastavnici imaju asistente. Tehnologija tako može da poveća kvalitet predavanja i učenja. Neki tvrde da se time narušava privatnost učenika, ali kamere prate samo njihove pokrete a ne snimaju aktivnost u učionici", rekao je direktor škole gospodin Ni.

Vesti

Može li Nokia 3310 da preživi milion volti? /VIDEO

Nokia 3310 poznata je kao najotporniji telefon. Kako se ovaj telefon nosi sa visokim naponom pokušala je da dokaže ekipa jednog Jutjub kanala. Sproveli su eksperiment pokušavajući da ustanove da li će udar od million volti preživeti stari telefon ili će se bolje “pokazati” pametni telefon sa deset jezgara. Pogledajte šta se dogodilo.

Vesti četvrtak 31.05. 08:35 Komentara: 13

"Ovo je najbolji način da se rešite zavisnosti od telefona"

"Facebook bi trebalo regulisati kao industriju cigareta", "Previše vremena na ekranu deluje kao digitalni heroin na vašu decu", "Zavisnost od interneta utiče na mozak na sličan način kao kokain" samo su neki od naslova koji su se u poslednjih desetak dana pojavili u svetskim medijima poput Gardijana, NBC-a i CBS News.

Vesti sreda 30.05. 15:30 Komentara: 5
strana 1 od 55 idi na stranu