Tehnopolis

Četvrtak, 03.04.2014.

08:34

Kako je Kim Dotkom zgrnuo milione na internetu?

Jedan od najtraženijih sajber begunaca Kim Dotkom uspeo je ovih dana da postavi svoju kompaniju "Mega" na berzu na Novom Zelandu i očekuje da bi prodajom akcija mogao da zaradi 210 miliona novozelandskih dolara.

Izvor: glassrpske.com

Default images

Kompanija za arhiviranje podataka na internetu ima sedam miliona korisnika i jedan od većinskih akcionara je njegova žena Mona. Ovaj interesantni Nemac se skriva od američkog FBI na Novom Zelandu i postao je poznat u svetu po svom internet sajtu "Megaupload" preko kojeg su mnogi razmenjivali filmove i muziku.

Vlada Novog Zelanda je početkom 2012. godine uhapsila Dotkoma u njegovoj vili u blizini Oklenda, a akcija hapšenja je bila izvedena u stilu holivudskih filmova. Ona je organizovana na osnovu zahteva američkog FBI koji ga tereti da je putem sajta "Megaupload" organizovao ilegalnu šemu razmene muzike i filmova i pri tom zaradio 175 miliona dolara. Sa druge strane njegovi advokati govore da je Dotkom samo nudio usluge skladištenja i da nije on razmenjivao piratsku muziku i filmove. Dotkom je pušten na slobodu uz kauciju i od tada se bori protiv izručenja u SAD.

Novozelandske vlasti su mu nakon hapšenja zaplenile veliki deo imovine ali ih je ovih dana umešani Nemac "pretekao" postavivši kompaniju na berzu i za kratko vreme bi mogao da zaradi milione dolara.
Foto: twitter.com/KimDotcom
Dotkom je prilično aktivna osoba i takođe je nedavno pokrenuo političku partiju "Internet partija" kojom želi da zaustavi špijuniranje preko interneta.

Nemac, visok dva metra i težak 130 kilograma, je svoje zvanično ime Kim Šmic promenio u Kim Dotkom, bivši je haker koji je dobio svoj prvi računar kada je imao devet godina. Kao dete je prodavao kopije video igara svojim prijateljima, a devedesetih godina, kada se pojavio internet, Šmic je počeo da hakuje računare uz pomoć telefona.

On ne krije svoju hakersku prošlost i priznaje da je upadao u računarske mreže Pentagona, NASA-e i velikih svetskih banaka. Nakon što je 1998. godine osuđen zbog hakovanja, postao je savetnik sa računarsku bezbednost. Počeo je da se bavi internet biznisom i ubrzo je postao poznat kao deo novih nemačkih bogataša. U Nemačkoj je 2002. godine bio osuđen na 20 meseci zatvora, uslovnu zbog ilegalne prakse trgovanja akcija i nakon toga se odselio na Novi Zeland gde je i pokrenuo sajt "Megaupload".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: