A nekada je bio najbrži na svetu...

Roadrunner, superkomjuter iz laboratorije za nuklearna istraživanja u Nju Meksiku, koji je pre samo pet godina bio najbrži računar na svetu, 31. marta će biti isključen.

Podeli

Ovaj superkompjuter vredan 121 milion dolara, iako i dalje je među 25 najbržih na svetu. Ipak, prema rečima zvaničnika u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos, biće zamenjen manjim, bržim, energetski efikasnijim i jeftinijim.

"Roadrunner" je 2008. postao prvi kompjuter koji je probio granicu od jednog petaflopa s urađenih više od kvadrilion matematičkih proračuna u sekundi.

Tim u Los Alamosu napravio je zajedno s IBM-om taj superkompjuter od komercijalno dostupnih delova. Na kraju je 278 rekova veličine frižidera popunjeno sa dve vrste procesora, što je sve povezano sa 89 kilometara fiber optički kablova.

Bilo je potrebno više od 20 prikolica velikih kamiona da se delovi prevezu od Njujorka do severa Novog Meksika.

Superkomjuter " Roadrunner " korišćen je u prethodnih pet godina za modelovanje neopaženih delova univerzuma, bolje razumevanje lasera i rad nukearnog oružja. Takođe su izvođene simulacije koje je terbalo da ustanove bezbednost i pouzdanost zastarelog američkog arsenala.

Naučnici u Los Alamosu, zajedno s kolegama u laboratoriji Sanida u Albukerkeu i Lorens Livmor laboratoriji u Kaliforniji sada koriste superkompjuter "Cielo" postavljen 2010. godine, koji je nešto brži od “Roadrunnera”, zauzima manje prostora i košta 54 miliona dolara.

strana 1 od 73 idi na stranu