Čuvanje podataka košta nas 1.100 mlrd $

Rezultati istraživanja kompanije Symantec pokazuju da organizacije širom sveta drže oko 2,2 zetabajta (deset na dvadeset prvi) podataka i troše 1.100 milijardi dolara da ih obezbede i omoguće im pristup.

Izvor: B92

Sreda, 27.06.2012.

14:55

Default images

Istraživanje je obuhvatilo 4.056 IT profesionalaca zaposlenih u organizacijama iz 38 zemalja i objavljeno je u Symantecovom pregledu „Stanje informacija“ (State of Information), objavljenom 26. juna.

Pokazalo se da veće organizacije godišnje prosečno troše 38 miliona dolara, a male i srednje oko 332.000 dolara kako bi smestile i obezbedile svoje poslovne podatke.

Oko 30% ih je izvestilo da pate od „informacionog rastezanja“, jer im se podaci nalaze i u organizaciji i izvan nje.

Mala i srednja preduzeća godišnje troše nešto više novca po zaposlenom na smeštanje i obezbeđivanje podataka i upravljanje tim podacima, nego velika – 3.670 dolara prema 3.207 – što je posledica razlika u razmerama.

Istraživanje je pokazalo da su informacije organizacijama veoma važne, jer ispitanici veriju da one predstavljaju 49% njihove „ukupne vrednosti“. Međutim, iako su poslovni podaci od kritične važnosti, IT profesonalci su priznali da imaju problema u upravljanju njima.

Čak 69% je priznalo da su njihove organizacije u poslednjih 12 meseci izgubile ili obelodanile neke od poverljivih informacija, a 31% da nisu uspevali da prođu neke kritične provere koje su se odnosile na poštovanje propisa o bezbednosti i privatnosti podataka.

Istraživanje je pokazalo i da je 42% podataka duplikat, što znači da se plaća smeštanje kopija koje možda ne moraju da se čuvaju i da se strategije za deduplikaciju (eliminisanje duplikata) ili ne primenjuju ili se to ne radi na najbolji način.

Danas se oko 75% poslovnih podataka čuva interno, a 25% u oblaku, pokazuje ovo Symantecovo istraživanje, a u mnogim slučajevima kompanije nedovoljno iskorišćavaju sopstvene smeštajne kapacitete – koriste samo 31% kapaciteta koje su kupile.

Taj nizak nivo iskorišćenosti pomalo je čudan s obzirom na to da je uočljiv rast korišćenja smeštajnih usluga u oblaku. To se međutim, objašnjava time što se osoblje koje se stara o čuvanju podataka ne uključuje u odlučivanje o korišćenju usluga računarskog oblaka, a oblak je „dugme koje se lako pritiska“.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: