Počinje registracija .RS domena

U ponedeljak, 10. marta, počinje registracija novog nacionalnog internet domena Srbije .RS.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2008.

09:28

Default images

Iako je prvobitno najavljivan još za drugu polovinu januara, početak registracije .RS domena startovaće od ponedeljka, 10. marta 2008. RNIDS je primao zahteve za registraciju novih .yu domena do petka, 29. februara, nakon čega više nije bilo moguće registrovati novi .yu domen. Svi do tada registrovani .yu domeni nastaviće normalno da funkcionišu najmanje do 30. septembra 2009. godine.

“Sve je spremno i očekujemo da početak registracije prođe bez problema”, kaže za B92 Dijana Stanojević, direktorka ovlašćenog registra Loopia d.o.o. iz Niša, koji je deo najvećeg švedskog web hosting provajdera Loopia AB.

“Registracija .RS domena je donekle liberalnija, bar u smislu da sada i fizička i pravna lica mogu da registruju više domena, međutim, i dalje postoje ograničenja koja su delom nasleđena iz starog .yu sistema registracije, pre svega po pitanju ograničavanja ko ima prava na koji domen. Tako na primer, .co.rs mogu da registruju samo pravna lica, dok je .in.rs samo za fizička lica. Pri registraciji se zahteva, po našem mišljenju, potpuno nepotrebna dokumentacija od registranata, a u svrhu dokazivanja njihovog identiteta. Time se samo dodatno otežava i poskupljuje sam proces registracije domena. Nadam se da će se vremenom ova pravila korigovati”, smatra ona.

Cene domena variraju od pravajdera do provajdera.

“U skladu sa politikom naše matične firme, trudimo se da cene registracije domena budu što niže, što smo i pokazali najnižim cenama u periodu pre početka registracije .RS domena. U prvoj nedelji registracije RS domena, imaćemo i akciju velikog popusta za naše hosting pakete i na taj način dodatno približiti naše usluge krajnjim korisnicima. Želja nam je da vrlo brzo dostignemo broj od 100 000 registracija nacionalnog domena koliko je, samo u prošloj godini, registrovano švedskih .se domena u našoj matičnoj firmi Loopia AB “, ističe Dijana Stanojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: