Srpski kinetičko-solarni punjač "osvaja Ameriku"

Volta Technology, mlada srpska kompanija koja se bavi razvojem proizvoda koje koriste obnovljive izvore energije, saopštila je da je uspela za manje od godinu dana od svog osnivanja da razvije dva inovativna proizvoda i zaključi poslovnu saradnju sa najvećim američkim mobilnim operatrerom AT&T i američkim univerzitetom Vebster.

Podeli

Prvi proizvod koji je ova mlada kompanija razvila je inovativna EnGo javna stanica za punjenje mobilnih telefona. Ova stanica se napaja isključivo iz obnovljivih izvora energije I to ne iz jednog već iz dva izvora: kinetičke I solarne energije.

Sastavni deo EnGo stanice su kinetičke ploče koje proizvode obnovljivu energiju svaki put kada neko zgazi na njih. Sa dodatnom energijom koja se dobija i iz solarnih panela EnGo stanica će napuniti ne samo mobilne telefone već i tablete I ostale prenosive uređaje. Prva instalacija Engo stanice se desila u SAD na američkom univerzitetu Webster u gradu Sent Luisu. Istovremeno ova mlada srpska kompanija je početkom septembra isporučila prenosive modele EnGo punjača najvećem američkom mobilnom operateru AT&T, lideru u oblasti telekomunikacija u SAD sa ostvarenim prometom od neverovatnih 130 milijardi dolara u 2013. godini. AT&T će koristiti EnGo proizvode u cetvoromesečnoj turneji u kojoj ce obići preko 20 američkih gradova.

Ovo će omoguciti Volta Technology da njene proizvode vidi skoro čitava Amerika. Petar Mirović, CEO VOLTA Group u čijem je sastavu Volta Technology, kaže da je kompanija od samog starta zacrtala da joj je izvoz primaran cilj.

"Poslovi koje smo zaključili sa AT&T I Webster Univerzitetom i pozitivne utiske koje su naši proizvodi ostavili u Americi za nas predstavljaju veliku motivaciju. Interesovanje je veliko i plan nam je da naše proizvode plasiramo i na druga inostrana trzišta. Trenutno izgrađujemo globalnu distributivnu mrežu preko koje želimo da plasiramo i druge proizvode na kojima naš tim vredno radi" kaze Mirović.

“Svaki grad u svetu koji pametno planira svoju budućnost zna da će energetska efikasnost biti ključna u godinama pred nama. Kombinacija kinetičke i solarne energije koju smo mi razvili se pokazala kao dobitna kombinacija koja ima mnoge prednosti i koja može biti iskorišćena za mnoge druge namene.” dodaje Mirović

Branko Živković jedan od osnivača Volta Group kaže da je ceo tim svojim marljivim i vrednim radom doprineo da se proizvodi na vreme isporuče američkim klijentima.

"Očekujemo uskoro saradnju i sa gradovima u Srbiji i regionu. Želimo da tehnologuju koju smo razvili plasiramo I u našoj zemlji I time pomognemo našim gradovima da uvide sve benefite koji obnovljivi izvori energije mogu da donesu kako zaštiti životne sredine tako i gradskim budžetima." kaze Živković.

“Čisti izvori energije su svuda oko nas i zato je potrebno izgraditi insfrastrukuru koja će moći da tu energiju stvara i skladišti.” zaključuje Živković.

Gedžeti

Test: Acer Liquid Jade

Smartfon kompanije Acer imena "Tečni Žad" pozicioniran je u srednjoj klasi i donosi vrlo uglađen dizajn sa zaobljenim staklom. Ovaj 5-inčni model odlikuje se izuzetno tankim profilom i laganim kućištem za ovu dijagonalu ekrana.

Gedžeti petak 31.10. 12:02 Komentara: 12

Test: Lenovo Tab S8

Na testu nam se našao interesantan 8-inčni Android tablet. Interesantan iz kog razloga, možda se pitate? Svakako ih možemo nabrojati nekoliko, ali ključni razlog zašto bi nekom mogao biti zanimljiv je moćan hardver koji se dobija za vrlo nisku svotu novca.

Gedžeti sreda 29.10. 10:01 Komentara: 23

Test: Samsung Galaxy Tab S 8.4

Samsung nikada nije imao problem da u svoje uređaje stavlja pregršt funkcija, noviteta i svojih aplikacija kako bi fascinirao korisnike, aTab S nije izuzetak, sem možda jedne stvari...

Gedžeti petak 24.10. 08:35 Komentara: 14

Test: Sony HDR-AS100V action cam

Sony u startu nije impresionirao svojim akcionim kamerama, ali je japanska kompanija pokazala brz napredak na ovom polju. Sony AS100V ne donosi 4K mod, ali zato nudi odlične mogućnosti u situacijama sa slabim svetlom, koje će mnogima biti bitnije. GoPro će još neko vreme biti lider po popularnosti, ali je Sony prvi u redu da preuzme tron.

Gedžeti četvrtak 16.10. 11:11 Komentara: 7

Test: Samsung Galaxy Alpha

Samsung i metal nisu reči koje su se zajedno nalazile u rečenici pri opisivanju smartfona ovog proizođača, barem ne do sada. Najzad je došao taj trenutak koji su potrošači čekali godinama, a to je upotreba materijala koji je kvalitetniji, čvršći i "ozbiljniji" od plastike.

Gedžeti sreda 15.10. 14:15 Komentara: 46
strana 1 od 5 idi na stranu