Aktuelno 13

13.03.2024.

17:43

Bićete opljačkani, ne otvarajte ove poruke: Pošta upozorila građane Srbije

Pošta Srbije upozorila je građane na novu prevaru koja ih vreba.

Izvor: B92

Bićete opljačkani, ne otvarajte ove poruke: Pošta upozorila građane Srbije
Shutterstock/AB-lifepct

Podeli:

Kako se navodi, u pitanju je nov pokušaj zloupotrebe logotipa i imena Pošte Srbije u vidu lažnih SMS i Viber poruka. 

Zapravo, radi se o vrsti phishing napada, popularno nazvanoj Smishing (SMS phishing) iz razloga što počinje slanjem SMS, Viber ili WhatsApp poruke, i koristi metode socijalnog inženjeringa kako bi se žrtva navela da podeli lične podatke o platnim karticama i brojevima računa.

Od žrtve se zahteva da poseti link i unese tražene lične podatke, a poruke izgledaju kao da su poslate iz pouzdanih izvora, u ovom slučaju od strane Javnog preduzeća "Pošta Srbije".

"Tekst poruke je takav da stvara osećaj hitnosti sa ciljem navođenja primaoca poruke da brzo i nepromišljeno reaguje. Preporuka korisnicima je da ne otvaraju poruke ovog tipa i da ne posećuju linkove koji su navedeni u njima, jer ti linkovi vode na lažne stranice", navodi Pošta Srbije u saopštenju.

Dodaje se da je jedini legitimni link JP "Pošta Srbije" ovaj: posta.rs.

"Podsećamo da JP Pošta Srbije ne pruža usluge plaćanja isporuke paketa putem platnih kartica na svojoj web stranici, a sa korisnicima komunicira putem SMS ili Viber poruka isključivo sa ciljem najave prispeća pošiljaka i isključivo putem svog verifikovanog naloga", zaključuje pošta u poruci korisnicima.

B92

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: